To αδιαχώρητο συνεχίζει να επικρατεί στα νοσοκομεία της Αθήνας, κυρίως στα παιδιατρικά, καθώς «θερίζουν» οι ιογενείς λοιμώξεις.
Βήχας, υψηλός πυρετός, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκος και κοροναϊός ταλαιπωρούν γιορτινές μέρες μεγάλους αλλά και παιδιά, με τους γονείς τους να τρέχουν στα εφημερεύοντα.
Θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους μέσα στις γιορτές
Αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση και άρχισαν να πιέζονται και τα φαρμακεία.
«Υπάρχει μια πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κοροναϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους, που θα τους προφύλασσε από αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Στην ερώτηση ποια θα ήταν η ποσοστιαία διαφορά αν είχε γίνει το εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα του πληθυσμού, ο κ. Τζανάκης σημείωσε: «Αν είχε γίνει το εμβόλιο, μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50% κάτω, αλλά σίγουρα θα είχαμε ένα ποσοστό εισαγωγών πολλές φορές πιο κάτω και σε ένα ποσοστό 60%-70% να γλιτώναμε τις νοσηλείες».
Αν είχε γίνει το εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα του πληθυσμού, οι μολύνσεις θα μπορούσαν να είναι και 50% κάτω
Για τον κοροναϊό ανέφερε: «Καθημερινά γίνονται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο πιθανότατα αν δεν συνταγογραφούντο τα αντιικά για τον κορωνοϊό».
Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300 πρόσθεσε. «Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα» πρόσθεσε.
«Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν. Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι πριν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.