Το βάψιμο των αυγών αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής προετοιμασίας. Το κόκκινο χρώμα, παραδοσιακά κυριαρχεί, συμβολίζοντας το αίμα της θυσίας του Χριστού και την αναγέννηση μέσα από τον άδειο Τάφο. Τα τελευταία χρόνια, νέες μέθοδοι εμπλουτίζουν το έθιμο, πέρα της κλασικής συνταγής, όπως το βάψιμο των αυγών με κλωστές.
Όπως αναφέρει η Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network (MD.net) στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η τεχνική του βαψίματος με κλωστές ξεχωρίζει για την απλότητα, την οικολογική της διάσταση και το εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα».
«Αντί των κλασικών βαφών, πολύχρωμες κλωστές τυλίγονται σφιχτά γύρω από τα αυγά πριν μπουν στη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι χρωστικές των κλωστών μεταφέρονται στο τσόφλι, δημιουργώντας μοναδικά και απρόβλεπτα σχέδια, σαν μικρά έργα τέχνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετάσχουν και να δημιουργήσει ο καθένας, το δικό του ξεχωριστό αυγό» προσθέτει.