Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
More

    «Βροχή» τα πετρελαιοδόλαρα στο ελληνικό real estate

    Ιδιαίτερα έντονο είναι τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των εμίρηδων για την ελληνικό real estate, καθώς ήδη ισχυρές αραβικές εταιρείες υλοποιούν ή έχουν στα σκαριά υψηλού επιπέδου επενδύσεις. Στην πλειοψηφία τους τα αραβικά κεφάλαια τοποθετούνται σε περιοχές που έχουν ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Νότια Προάστια, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόννησο.

    Μια από τις πιο γνωστές επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στο εγχώριο real estate είναι αυτή της οικογένειας Olayan. Οι Σαουδάραβες με την Olayan Group συμμετέχουν κατά 25% στην ΤΕΜΕΣ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Η ΤΕΜΕΣ εκτός του ότι έχει αναπτύξει και ελέγχει το Costa Navarino, έχει στα σκαριά δύο τουριστικά
    συγκροτήματα πέντε αστέρων στο Ελληνικό, ενώ παράλληλα της ανήκει και το Χίλτον στη Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο μετατρέπεται σε Conrad.

    Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του βαθύπλουτου σεΐχη του Αμπού Ντάμπι, Ταχνούν Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν για την Ελλάδα, ο οποίος διαθέτει, μεταξύ άλλων, ως βασικό επενδυτικό βραχίονα το κολοσσιαίο Royal Group UAE. Συγκεκριμένα, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην εγχώρια αγορά όταν αγόρασε το διάσημο ακίνητο στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη με άπλετη θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το ακίνητο αυτό για χρόνια άνηκε στον επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή του Χρηματιστηρίου Γιάννη Τζιβέλη. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι ο πάμπλουτος σεΐχης το αγόρασε το 2019, μέσα στο 2023 το έβγαλε προς πώληση για 55 εκατ. ευρώ.

    Τώρα το μεγάλο του στοίχημα είναι η μετατροπή του παλιού ξενοδοχείου Ermioni Club στο Πόρτο Χέλι, σε ένα σύνθετο τουριστικό project που θα φτάσει τα 203 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ακίνητο των 234 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που θα φέρει το εμπορικό σήμα της Waldorf Astoria Hotels and Resorts και θα διαθέτει πολυτελείς κατοικίες και χώρους ψυχαγωγίας.

    Στο στόχαστρο εταιρείας αραβικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και των ακινήτων βρέθηκε και η Πάρος. Ο λόγος για τη Vivium Holding, η οποία προχώρησε στην εξαγορά ενός boutique ξενοδοχείου στο νησί των Κυκλάδων σε ακίνητο συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ. Η Vivium Holding, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, διαθέτει ένα ευρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

    Η Vivium Holding, βλέποντας τη μετατροπή της Πάρου σε ένα νέο επενδυτικό hot spot των Κυκλάδων, σκοπεύει να κάνει ηχηρό «μπάσιμο» στην ελληνική αγορά ακινήτων με τη δημιουργία του πρώτου boutique ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει μια
    πολυτελή μονάδα 40 ευρύχωρων δωματίων με θέα στη θάλασσα, με ιδιωτικές πισίνες και μεγάλες βεράντες, σύγχρονες εγκαταστάσεις γυμναστηρίων, σπα, γήπεδα τένις και πάντελ.

    Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και θα απευθύνεται κυρίως σε ταξιδιώτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εύπορους τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Αραβικά συμφέροντα πιθανόν να εμπλακούν και στην επένδυση ύψους άνω των 500 εκατ. στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Ο λόγος για τη Mubadala Investment Company, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων. Η Mubadala Investment είχε και πριν από μερικούς μήνες ακουστεί ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εξαγορά της Αστακός Τέρμιναλ, η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι του Αστακού αλλά και μια έκταση – φιλέτο 108 στρεμμάτων στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του real estate.

    Όπως είναι λογικό έντονο είναι και ενδιαφέρον των σεΐχηδων για το νησί της Μυκόνου, πέρα από το Kensho Psarou που έχει αποκτηθεί από την Monterock International και η AGC Partners επίσης αραβικών συμφερόντων προσπαθεί να υλοποιήσει το project Blue Iris.

    Η εν λόγω επένδυση στο Καλό Λιβάδι, περιελάμβανε τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις κέντρου άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), υπαίθριου θεάτρου, πολυχώρου εκδηλώσεων και καταστημάτων.

    Ακόμη, η μονάδα θα διέθετε και μαρίνα 32 θέσεων για σκάφη αναψυχής μεγαλύτερα των 24 μέτρων (superyachts), ενώ στη χερσαία ζώνη της προβλέπει κτιριακές εγκαταστάσεις (γραφεία, καταστήματα, εστιατόριο κ.λπ.), πισίνα, ζώνη περιπάτου.

    Ωστόσο, η μαρίνα που θα συνόδευε το project Blue Iris κόπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από τρεις προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Μυκόνου. Το πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι οι διαστάσεις την εν λόγω μαρίνας ήταν μεγάλης δυναμικότητας. Στην προσφυγή του μάλιστα ο δήμος για την οποία δικαιώθηκε από το ΣτΕ υποστήριξε ότι δεν υφίσταται στη Μύκονο άλλο τουριστικό κατάλυμα με δικό του λιμένα .

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ