Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
More

    Βρυξέλλες: Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου – κρατών μελών της ΕΕ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τους νέους κοινούς κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την Handelsblatt.

    Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των κρατών μελών ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις μακρές διαπραγματεύσεις χαράματα σήμερα (10.02.24), όπως ανακοίνωσε η σημερινή βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ειδικότερα, τα σχέδια προβλέπουν ότι η κατάσταση κάθε χώρας – μέλος  θα λαμβάνεται υπόψη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν κατά τον καθορισμό των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων και των επιπέδων χρέους.

    Ταυτόχρονα, πρόκειται να υπάρξουν σαφείς ελάχιστες απαιτήσεις για τη μείωση των ποσοστών χρέους για τις υπερχρεωμένες χώρες.

    Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της ΕΕ είχαν ήδη συμφωνήσει σε αυτό στο τέλος του περασμένου έτους – ωστόσο, στη συνέχεια ήταν απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Κατ’ αρχήν, στην ΕΕ υπάρχει ο κανόνας ότι το επίπεδο χρέους ενός κράτους μέλους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της οικονομικής παραγωγής.

    Επιπλέον, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης – δηλαδή η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του δημόσιου προϋπολογισμού, η οποία καλύπτεται κυρίως από δάνεια – πρέπει να διατηρείται κάτω από το τρία τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

    Ωστόσο, οι επικριτές θεωρούσαν επί μακρόν ότι η προηγούμενη δέσμη κανόνων για την παρακολούθηση και την επιβολή αυτών των απαιτήσεων ήταν υπερβολικά περίπλοκη και αυστηρή. Λόγω της κρίσης του κορονoϊού και των συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, πρόσφατα μάλιστα ανεστάλη εντελώς.

    Ειδικότερα το 2020, τα ελλείμματα ήταν πολύ πάνω από το όριο του 3% σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ.

    Η συμφωνία πρέπει να επιβεβαιωθεί δύο φορές

    Εξακολουθεί να προβλέπεται ότι οι χώρες θα πρέπει να επιτυγχάνουν ετήσια διαρθρωτική βελτίωση κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, εάν παραβιάζουν το όριο του 3% του ελλείμματος. Ωστόσο, οι πολέμιοι των πολύ αυστηρών κανόνων κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι η Επιτροπή της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία, μπορεί να λάβει υπόψη της την αύξηση των πληρωμών τόκων κατά τον υπολογισμό των προσπαθειών προσαρμογής κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου.

    Για να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά κανόνα, αυτό είναι απλώς μια τυπική διαδικασία.

    “Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην επίτευξη ισορροπημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ΕΕ”, δήλωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχολιάζοντας τη συμφωνία.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ