Θεσμικοί φορείς που ενδέχεται να αποτελέσουν αποδέκτες τέτοιων δραστηριοτήτων είναι ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, αλλά και επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών.
Από την Πέμπτη 1η Μαΐου έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2025, οι θεσμικοί φορείς καλούνται να υποβάλουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τις ετήσιες δηλώσεις τους ως αποδέκτες δραστηριοτήτων επιρροής για το ημερολογιακό έτος 2024. Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δημόσιων λειτουργών, στοχεύοντας στη θωράκιση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων απέναντι σε αθέμιτες παρεμβάσεις.
Η υποβολή των δηλώσεων είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση παράλειψης τεκμαίρεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία επικοινωνία με εκπροσώπους συμφερόντων κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η υποχρέωση αφορά κάθε θεσμικό φορέα που ήρθε σε επαφή με πρόσωπα ή οργανισμούς που, επαγγελματικά και έναντι αμοιβής, επιδίωξαν να επηρεάσουν αποφάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομοθεσία, την κανονιστική δράση ή τη διοικητική πρακτική.
Ως δραστηριότητα επιρροής ορίζεται κάθε άμεση επικοινωνία εκπροσώπου συμφερόντων με θεσμικό φορέα, στο πλαίσιο επαγγελματικής εκπροσώπησης, με σκοπό την επήρεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία επαφές που πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση θεσμικού φορέα, για παροχή πληροφοριών, στο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, νομικής εκπροσώπησης ή επίσημων διεθνών επαφών.
Οι εκπρόσωποι συμφερόντων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Διαφάνειας, μπορούν να δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς δημόσιας πολιτικής — από την υγεία και την άμυνα μέχρι την παιδεία, την οικονομία και το περιβάλλον — χωρίς απαίτηση για νέο ΚΑΔ, καθώς χρησιμοποιείται σχετικός υφιστάμενος από τη φορολογική διοίκηση.
Θεσμικοί φορείς που ενδέχεται να αποτελέσουν αποδέκτες τέτοιων δραστηριοτήτων είναι ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, αλλά και επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διατηρεί τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων από πλευράς των εκπροσώπων συμφερόντων, που μπορεί να περιλαμβάνουν από σύσταση έως πρόστιμα και διαγραφή από το Μητρώο. Αντίστοιχα, για παραβάσεις από θεσμικούς φορείς προβλέπονται κυρώσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις διατάξεις του νόμου 4555/2018.