Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

  «Ξεπερασμένες ιδέες που συσκοτίζουν τις αιτίες των γυναικοκτονιών» λένε ψυχίατροι για τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας

  Την αντίδραση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου πως «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση».

  Παρότι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος που είναι και καθηγητής Ψυχιατρικής, επιμένει ότι η δήλωσή του που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων έχει επιστημονική βάση, οι συνάδελφοί του έχουν διαφορετική άποψη.

  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλης Μποζίκας, υπογράφει ανάρτηση στην οποία μιλά για «ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους», απαντώντας στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, ότι οι γυναικοκτονίες ενδέχεται να έχουν και … βιολογική βάση.

  Η δήλωση συγκεκριμένα που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών αναφέρει πως «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό» καθώς «κυνηγάει την τροφή».

  Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρτζόπουλος τόνισε πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή εμβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

  Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή του.

  Τι απαντά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους»:

  «Η αναγωγή ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου όπως η βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες και η ερμηνεία του με ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες και εμποδίζει τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και καταστολής του. Οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών και η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσής τους αποτελούν παράγοντες που κατά κύριο λόγο προάγουν πολιτισμικές νόρμες, κοινωνικές προκαταλήψεις και παραδοσιακούς ρόλους και σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες στη βάι των γυναικών», αναφέρει ο ίδιος.

  «Ξεπερασμένες ιδέες που συσκοτίζουν τις αιτίες των γυναικοκτονιών» λένε ψυχίατροι για τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας

  Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επανέλαβε την επιστημονική του προσέγγιση:

  «Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Αρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά», τόνισε.

  Από την άλλη κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται λέγοντας πως ο Δ. Βαρτζόπουλος τοποθετήθηκε επιστημονικά. Αυτό τουλάχιστον υποστηριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο Open:

  «Είναι ψυχίατρος και έχει δώσει μια επιστημονική ερμηνεία. Έκανε επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα της γυναικοκτονίας», είπε.

  Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  ΣΥΡΙΖΑ: O Μητσοτάκης υιοθετεί τις «επιστημονικές» αθλιότητες

  «Η αθλιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του, αναφέροντας ότι «ο Παύλος Μαρινάκης κάλυψε εξ ολοκλήρου τις φασιστικές αθλιότητες του Δ. Βαρτζόπουλου, κάνοντας λόγο για «επιστημονικές απόψεις»».

  «Τόλμησε να συμψηφίσει την «επιστημονική» κάλυψη των γυναικοκτονιών με τους νεκρούς στην πυρκαγιά του Ματιού, καθώς υπονόησε ότι φταίει ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει.

  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συνέπειες που έχουν οι «επιστημονικές» αθλιότητες του υφυπουργού και βουλευτή του».

  ΠΑΣΟΚ: Θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί

  Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ε. Λιακούλη, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι ο κ. Βαρτζόπουλος θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

  «Οι γυναικοκτονίες έχουν το χαρακτήρα της έμφυλης βίας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός αρνούνται να μπει ο όρος γυναικοκτονία στο νομικό κείμενο του Ποινικού μας Κώδικα. Ο κ. Βαρτζόπουλος έθεσε ως βάση των γυναικοκτονιών και της βίας οποιασδήποτε μορφής έναντι των γυναικών, το βιολογικό επίπεδο, που όπως είπε διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι λοιπόν σαν να λέμε , ακόμη και με κτηνώδη τρόπο λόγω ενός βιολογικού -ζωώδους ενστίκτου, κάποιος δικαιολογείται να ασκεί βία επειδή αυτή είναι η φύση του! Αδιανόητες δηλώσεις! Δεν υπάρχει βιολογική βάση στη βία!».

  Νέα Αριστερά

  Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν αποπέμπει τον Βαρτζόπουλο σημαίνει ότι συμφωνεί με τις απόψεις του, αναφέρει η Νέα Αριστερά πετώντας το «μπαλάκι» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  «Σχεδόν 24 ώρες μετά το… σεμινάριο ευγονικής του υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου, ο οποίος παραμένει μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σήμερα το πρωί επανήλθε για να υποστηρίξει τις δηλώσεις του» αναφέρει η Νέα Αριστερά.

  Σχολιάζει ότι «κάθε λεπτό που παραμένει στην κυβέρνηση σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τις απόψεις του» και ότι «κάθε λεπτό που περνάει επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ συνεχίζει να νομιμοποιεί και να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο».

  Πλεύση Ελευθερίας

  «Καλώ τον κ. πρωθυπουργό να ανακαλέσει και να δράσει άμεσα για τις απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας. Καλώ τον κ. πρωθυπουργό να αποπέμψει όχι μόνο τον κ. Βαρτζόπουλο, αλλά και κάθε κυβερνητικό πρόσωπο που εκφράζεται με τρόπο σεξιστικό, που δικαιολογεί την έμφυλη βία και την γυναικοκτονία», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της, νωρίτερα σήμερα, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

  Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ