Πολλές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές και πολλοί ασθενείς για να χειρουργηθούν μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2 χρόνια. Οι σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγούν σε ένα «λειτουργικό κατήφορο» αλλά η κυβέρνηση δεν πτοείται και δηλώνει πανέτοιμη να βάλει μπρος τις μηχανές για τα «απογευματινά χειρουργεία». Θα φτάσουν άραγε τα καύσιμα ή το αμάξι θα μείνει στα μισά της διαδρομής;
Αμφισβήτηση εκ των έσω
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, έχοντας διατελέσει υπουργός Υγείας και γνωρίζοντας καλά πώς λειτουργεί εκ των έσω το σύστημα δεν έκρυψε τις αμφιβολίες τους αλλά και τη μεγάλη ανησυχία του.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής ερωτώμενος σχετικά (ATTICA TV) αναφέρθηκε στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των «απογευματινών υπουργείων» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να λειτουργήσουν.
Το πολύπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αφού ξεκαθάρισε πως δεν είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ το απόγευμα έθεσε ως βασική προϋπόθεση προηγουμένως να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία.
«Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια» και η επίθεση που δέχθηκε
Έχοντας προσωπική πικρία για το πως αντιμετωπίστηκε από «τα κυβερνητικά παπαγαλάκια» στην αρχική φάση της πανδημίας (Covid-19) και την επίθεση που δέχθηκε γιατί βγήκε δημόσια και είπε πως πρέπει να βοηθηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό, σημείωσε με νόημα πως «το ΕΣΥ τράβηξε το καράβι της εποχής εκείνης, όχι ο ιδιωτικός τομέας», δηλώντας δικαιωμένος για όσα είχε πει.
Επιστρέφοντας στο σήμερα και την κατάσταση που επικρατεί επικαλέστηκε μαρτυρία αναισθησιολόγου στη Ρόδο η οποία κατήγγειλε πως «αντί για εννέα αναισθησιολόγοι είναι τέσσερις, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τις 6 χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν οι δύο και ενίοτε οι τρεις».
Διερωτήθηκε εύλογα: «Πως θα γίνουν τα απογευματινά χειρουργεία», καταλήγοντας πως «πρακτικά το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να γίνεται».
Τα εφτά κακά της μοίρας μας
Στο μεταξύ, έχοντας πρόσφατη την περιπέτεια με το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», που έθεσε σε κίνδυνο τα χειρουργεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και πολλοί ασθενείς για να χειρουργηθούν μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2 χρόνια.
Ο πρόεδρος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε επτά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του «Αγλαΐα Κυριακού» είναι χαρακτηριστική του προβλήματος.
Ο κ. Γιαννάκος εστιάζει στις «συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού» προκειμένου «να καλύψουν τα τεράστια κενά», αλλά «όταν μπαλώνουμε μία τρύπα, ανοίγουμε μία άλλη».
Το προσωπικό που απέμεινε, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επιπλέον παραιτήσεις» με το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών να φέρεται να είναι κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
«Και αναισθησιολόγοι να υπήρχαν σήμερα στα νοσοκομεία ήταν αδύνατον να ανοίξουν χειρουργικές αίθουσες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Οι λίστες αναμονής υπερβαίνουν τα δύο έτη για χειρουργείο σε παιδιά και ενήλικες», σημειώνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση σε επτά μεγάλα νοσοκομεία έχει ως εξής:
- Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»: Έκλεισε η Παιδοχειρουργική κλινική. Ήταν δύο παιδοχειρουργοί που λειτουργούσαν την κλινική. Αποφάσισαν να μετακινήσουν για εφημερίες τη μία γιατρό στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου. Η γιατρός που έμεινε μόνη της παραιτήθηκε.
- «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης: Από την 1η Φεβρουαρίου υπήρξε απόφαση για διακοπή των τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 5. Η λύση που βρέθηκε είναι μετακινήσεις. Λειτουργούν, τελικά, 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες.
- Νοσοκομείο Κυθήρων «Τριφύλλειο»: Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, ούτε για διασωλήνωση.
- Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Πριν από τέσσερα χρόνια, υπηρετούσαν 16 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις και μία για έκτακτες. Τώρα, απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι και λειτουργούν 2 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και 1 χειρουργική αίθουσα για έκτακτα χειρουργεία. Τρεις αναισθησιολόγοι μετακινούνται από το Παίδων Πεντέλης μόνο όμως για μία εφημερία ο καθένας τον μήνα. Θα καλύψουν συνολικά τρεις εφημερίες τον μήνα. Θα γίνει, επίσης, προκήρυξη για τρεις θέσεις αναισθησιολόγων.
- Παίδων Πεντέλης: Έχει μόνο πέντε αναισθησιολόγους, με λίστα αναμονής για χειρουργεία σε παιδιά πάνω από 9 μήνες. Λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες και εάν είχαν αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, θα μπορούσαν να λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες. Με τη μετακίνηση των αναισθησιολόγων στο «Αγλαΐα Κυριακού», θα κλείσει μία χειρουργική αίθουσα για 15 ημέρες.
- Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου: Μετακινείται στο «Αγλαΐα Κυριακού» ένας αναισθησιολόγος, που έχει ειδίκευση χορήγησης αναισθησίας σε παιδιά. Στη Κόρινθο, όμως, μένουν 3 αναισθησιολόγοι.
- Παίδων «Αγία Σοφία»: Θα μετακινούνται αναισθησιολόγοι στο «Αγλαΐα Κυριακού» όταν παρίσταται ανάγκη. Το νοσοκομείο διαθέτει 13 αναισθησιολόγους στις 17 οργανικές θέσεις.
Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτών
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει επίσης ότι εκτός από τις ελλείψεις σε γιατρούς, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, και μάλιστα «φέτος δεν αναμένονται προσλήψεις». Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως κάθε μήνα αποχωρούν 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ. «Για ποια απογευματινά χειρουργεία μιλάμε», διερωτάται ο ίδιος.