Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας.
Υπάρχουν πολλές συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς να φροντίζετε καλύτερα τα δόντια σας.
Σίγουρα, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα λευκά σας δόντια πεντακάθαρα θα ήταν μια απλή ρουτίνα βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος ακολουθούμενη από μια γουλιά στοματικό διάλυμα θα ήταν αρκετή για να κάνει τη δουλειά, σωστά;
Το στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα
Λοιπόν, όχι ακριβώς, καθώς ένας ειδικός οδοντίατρος έχει επισημάνει τώρα ότι η υπερβολή με το στοματικό διάλυμα θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τα δόντια σας.
Ο κορυφαίος Βρετανός αισθητικός οδοντίατρος και εκλεγμένος πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής, Dr. Sam Jethwa, μοιράστηκε με το LADBible μια σειρά συμβουλών σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να φροντίζετε τα δόντια σας.
Συζητώντας για τη βέλτιστη καθημερινή οδοντιατρική ρουτίνα, ο Dr. Jethwa εξήγησε ότι δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, καθώς μπορεί να ξεπλύνει το φθόριο, το οποίο βρίσκεται στις περισσότερες οδοντόκρεμες.
Τι είναι το φθόριο;
Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που μπορεί να βρεθεί στο νερό και προστίθεται στις περισσότερες οδοντόκρεμες λόγω της προφανής ικανότητάς του να προλαμβάνει τη φθορά των δοντιών.
Αν και την τελευταία δεκαετία υπήρξε ανησυχία στο διαδίκτυο σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση φθορίου, οι ειδικοί ιατροί υποστηρίζουν ότι είναι απολύτως ασφαλής η χρήση του σε οδοντιατρικά προϊόντα.
Το NHS (το ΕΣΥ της Αγγλίας) συμβουλεύει ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους με οδοντόκρεμα που περιέχει 1.350 έως 1.500 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) φθορίου.
Συνιστάται επίσης να φτύνετε την οδοντόκρεμά σας αντί να την καταπίνετε.
Για το λόγο αυτό ο Jethwa και αρκετοί άλλοι οδοντίατροι (συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών που περιγράφονται στον ιστότοπο του NHS) προτρέπουν τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα.
«Δεν συνιστάται να ξεπλένετε αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας», εξήγησε ο Jethwa, προσθέτοντας ότι η χρήση στοματικού διαλύματος αμέσως μετά το βούρτσισμα ξεπλένει το φθόριο της οδοντόκρεμας.
Και πρόσθεσε: «Βασικά, όσο περισσότερο φθόριο παραμένει στα δόντια, τόσο καλύτερο είναι για τη βελτίωση της αντοχής του σμάλτου».
Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα
Αντίθετα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, όπως για παράδειγμα να ανανεώνετε το στόμα σας μετά το γεύμα ή μετά από αρκετές κούπες καφέ.
Ωστόσο, ο Dr. Jethwa προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να μην ακολουθούν «επικίνδυνα» hacks του TikTok και να δημιουργούν DIY στοματικά διαλύματα.
«Έχω συναντήσει μερικά πολύ επικίνδυνα DIY hacks λεύκανσης στο διαδίκτυο», δήλωσε.
«Για παράδειγμα, ένα που είδα συνίστατο στην ανάμειξη στοματικού διαλύματος, υπεροξειδίου του υδρογόνου και μαγειρικής σόδας, το TikToker συμβούλευε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το μείγμα για να ξεπλύνετε μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό».