Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
More

    Υεμένη: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές – «Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», διαμηνύουν οι Χούθι

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές μεγάλης κλίμακας εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κατόπιν εντολής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθέσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24 άτομα, σηματοδοτούν την έναρξη μιας στρατιωτικής εκστρατείας η οποία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ τον Ιανουάριο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τις επιθέσεις μέσω της πλατφόρμας Truth Social, προειδοποιώντας τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες ότι οι επιθέσεις τους στη διεθνή ναυσιπλοΐα δεν θα γίνουν ανεκτές.

    «Ο χρόνος σας τελείωσε και οι επιθέσεις σας πρέπει να σταματήσουν, αρχής γενομένης από σήμερα. Αν όχι, η κόλαση θα πέσει επάνω σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

    Παράλληλα, ζήτησε από την Τεχεράνη να διακόψει άμεσα την υποστήριξη προς τους Χούθι, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απειλή προς τις ΗΠΑ θα επιφέρει αυστηρά αντίποινα.

    Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου “Harry S. Truman”, το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την έναρξη μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης σε ολόκληρη την Υεμένη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Χούθι, οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο 13 αμάχων στη Σαναά, ενώ άλλοι 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν στην επαρχία Σαάντα. Τουλάχιστον 14 ακόμη τραυματίστηκαν.

    Οι Χούθι χαρακτήρισαν τα πλήγματα “έγκλημα πολέμου” και διαμήνυσαν ότι θα απαντήσουν στην κλιμάκωση με κλιμάκωση. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας στην Υεμένη είναι πλήρως προετοιμασμένες να απαντήσουν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

    Στη Σαναά, οι κάτοικοι περιέγραψαν βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη γειτονιά σαν σεισμός, προκαλώντας τρόμο στις οικογένειες.

    Ένα από τα χτυπήματα έπληξε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Νταχιάν, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο των Χούθι και τόπος συνάντησης του ηγέτη τους, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

    Υεμένη: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές – «Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», διαμηνύουν οι Χούθι

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι σε αμερικανικά πλοία και στρατεύματα δεν θα γίνουν ανεκτές, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

    Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αράκτσι, απέρριψε τις αμερικανικές ενέργειες, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι “δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να υπαγορεύουν την εξωτερική πολιτική του Ιράν”.

    «Τερματίστε την υποστήριξη στην ισραηλινή γενοκτονία και σταματήστε τη δολοφονία του λαού της Υεμένης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ (Twitter).

    Οι αμερικανικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου οι Χούθι ανακοίνωσαν την επανέναρξη των επιθέσεών τους σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα. Από τον Νοέμβριο του 2023, οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει πάνω από 100 επιθέσεις κατά πλοίων που θεωρούνται συνδεδεμένα με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στο πλαίσιο της υποστήριξής τους προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε οριακό σημείο, με την Ουάσινγκτον να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν, ενώ οι Χούθι δηλώνουν έτοιμοι για αντίποινα. Το ερώτημα πλέον είναι εάν η σύγκρουση θα περιοριστεί ή αν η περιοχή θα οδηγηθεί σε νέα, γενικευμένη ανάφλεξη.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ