Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Υγεία: Γιατί χειροτερεύουν οι ημικρανίες όσο μεγαλώνουμε;

  Εάν αισθάνεστε ότι οι ημικρανίες που αντιμετωπίζετε, χειροτερεύουν ή αυξάνονται όσο μεγαλώνετε, τότε δεν είστε οι μόνοι. Ενώ η γήρανση από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορεί να συνδέονται με την αυξημένη τους συχνότητα. Με τις σωστές συνήθειες όμως, μπορούμε να «θωρακίσουμε» την υγεία μας και να μειώσουμε την εμφάνισή τους.

  Μερικοί από τους λόγους, που οι ημικρανίες μπορεί να έχουν ενταθεί, περιλαμβάνουν:

  Αντιμετωπίζετε πρόσθετα άγχη

  Το ανεξέλεγκτο στρες είναι η κύρια αιτία ημικρανιών καθώς και πονοκεφάλων έντασης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Παράλληλα η αντιμετώπιση του στρες μπορεί να γίνει πιο δύσκολη με την ηλικία, λόγω χρόνιων παθήσεων, έλλειψης ύπνου και δυσκολιών της ζωής.

  Εάν έχετε αναλάβει πολλά σε διάφορους τομείς της ζωής σας ή περνάτε γενικά μια δύσκολη κατάσταση, όπως η περίοδος πένθους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ημικρανίες εμφανίζονται συχνότερα.

  Μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

  Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, που σχετίζονται με τον μηναίο έμμηνο κύκλο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συνδέονται με τους πονοκεφάλους.

  Οι διακυμάνσεις σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να γίνουν πιο έντονες κατά την περιεμμηνόπαυση (την περίοδο που το σώμα σας αρχίζει να μεταβαίνει στην εμμηνόπαυση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες, πιο σοβαρές ημικρανίες, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic.

  Άλλα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση και αϋπνία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

  Πίνετε περισσότερο καφέ

  Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα ημικρανιών με δύο τρόπους: η κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να ξεκινήσει μια κρίση ημικρανίας ενώ και η στέρηση καφεΐνης είναι ένας ακόμη πιο συχνός παράγοντας ημικρανίας.

  Επιπλέον, η καφεΐνη είναι διουρητική, που σημαίνει ότι μπορεί να σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, αυξάνοντας την πιθανότητα αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση με την σειρά της, αποτελεί επίσης μια κοινή αιτία ημικρανίας.

  Τα άτομα που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν ένα ή δύο, σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Medicine.

  Δεν κοιμάστε καλά

  Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, όσο μεγαλώνουμε έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε περισσότερα προβλήματα ύπνου, όπως η δυσκολία να αποκοιμηθούμε ή να κοιμηθούμε συνεχόμενα χωρίς διακοπές. Η αϋπνία, ειδικά όταν είναι χρόνια, αποτελεί ακόμα μια αιτία εμφάνισης ημικρανιών.

  Σε μελέτη με άτομα που εμφάνιζαν ημικρανίες, εκείνοι με την χαμηλότερη ποιότητα ύπνου έτειναν να έχουν υψηλότερο αριθμό ημικρανιών ανά μήνα σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν καλύτερα.

  Πηγή: VITA

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ