Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Υγεία του εντέρου: Το πρωινό για την ενισχύσετε

    Αν αναλογιστούμε ότι πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια γαστρεντερική διαταραχή, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή τη χρόνια δυσκοιλιότητα, τότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεστε και εσείς σε αυτό το ποσοστό.

    Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ η υγεία του θεωρείται ότι αποτελεί βασικό συστατικό για τη ρύθμιση των εγκεφαλικών διεργασιών και της ψυχικής υγείας.

    Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε προτεραιότητα στην φροντίδα του. Ακόμα και αν δεν υποφέρετε από κάποια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, μπορείτε να επωφεληθείτε εάν καταναλώνετε συχνά τροφές που ευνοούν το έντερο.

    Τι καλύτερο από το να το φροντίζετε από την αρχή κιόλας της ημέρας σας, με ένα θρεπτικό πρωινό;

    Το κατάλληλο πρωινό για την υγεία του εντέρου

    Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε την αξία του πρωινού, για την υγεία του εντέρου. Επιλέγοντας να φάτε πρωινό παρέχετε στο σώμα σας φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για το έντερο, αλλά βάζετε και το πεπτικό σας σύστημα σε λειτουργία.

    Ακόμη έρευνα αναφέρει πως το να παραμελείτε το πρωινό αυξάνει τον κίνδυνο του προδιαβήτη, ειδικά στα άτομα με κλινική παχυσαρκία ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα, το πρωινό γεύμα έχει συνδεθεί με την μείωση εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό αλλά και ο διαβήτης τύπου 2.

    Είναι απαραίτητο το πρωινό σας γεύμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όχι μόνο για την υγεία του εντέρου σας, αλλά και για τη συνολική σας υγεία, καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας αλλά και της χοληστερόλης και σας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα.

    Εξίσου σημαντικό είναι να εντάξετε τροφές φυτικής προέλευσης, όχι μόνο για την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, αλλά και γιατί είναι πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες.

    Οι πρεβιοτικές ίνες στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου σας παρέχοντας τροφή στα προβιοτικά, ή αλλιώς τα καλά βακτήρια του μικροβιώματός σας. Έτσι, οι φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, αποτελούν βασικό συστατικό των πρωινών που είναι φιλικά για το έντερο.

    Γνωρίζοντας αυτά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρωινό που να υποστηρίζει την εύρυθμη εντερική λειτουργία. Μερικές καλές ιδέες περιλαμβάνουν:

    • Κεφίρ με μούρα: Εάν δεν το έχετε δοκιμάσει, μπορείτε να φανταστείτε το κεφίρ ως ένα πόσιμο γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά που προάγουν την υγεία ενώ τα μούρα είναι μια τροφή φυτικής προέλευσης.
    • Overnight oats: Μια εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών ινών, οι οποίες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σας. Συνοδεύστε τα με μήλα τα οποία υποστηρίζουν την πέψη και με γιαούρτι για ένα boost πρωτεΐνης.
    • Ψωμί από προζύμι με φυστικοβούτυρο και μπανάνα: Οι άγουρες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, έναν τύπο φυτικών ινών που λειτουργεί ως φυσικό πρεβιοτικό και βοηθά στην τροφοδοσία των καλών βακτηρίων.

    Πηγή: VITA

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ