Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
More

    ΥΠΑΑΤ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

    ΥΠΑΑΤ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

    Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών.

    Νέες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των αγροτών προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο εκτός από τα κόκκινα δάνεια των αγροτών περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα κ.α., για τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου κ.α.


    Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αναμένεται να «ανακουφίσουν» περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες.

    Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη διαγραφή μέρους του κεφαλαίου δανείων στο πλαίσιο συμβιβαστικών λύσεων, τη δυνατότητα διακανονισμών που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και την προτεραιότητα στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων από εξειδικευμένους διαχειριστές. Παράλληλα, ορίζεται η υποχρέωση υποβολής επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η νέα Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων εποπτεύει τις διαδικασίες.

    Πλαίσιο στήριξης για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας

    Πέρα από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διατάξεων που ενισχύουν ολόκληρο τον αγροτικό τομέα και συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας:


    · Το πλαίσιο ενίσχυσης περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση βοσκήσιμων εκτάσεων και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Ειδικότερα, οι διατάξεις προάγουν τη διαχείριση βοσκήσιμων εκτάσεων, προβλέποντας τη δημιουργία και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων.

    · Παράλληλα, διασφαλίζεται η υγειονομική ταφή νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων.

    · Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αποκτούν νέο ρόλο, καθώς προβλέπεται η είσπραξη εισφορών από μη μέλη, ενισχύοντας την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανεξαρτησία. Παράλληλα, ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Σ.Δ.Ο.), το οποίο θα λειτουργεί ως φορέας συντονισμού και προώθησης των αιτημάτων του αγροτικού κλάδου.


    · Εισάγεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον αγροτικό τομέα, προωθώντας την πράσινη γεωργία. Το μέτρο αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής γεωργίας.

    · Ενίσχυση του κλάδου της οικοτεχνίας: Η οικοτεχνία ενισχύεται θεσμικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων. Προβλέπεται η λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας, που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των παραγωγών στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    ·Μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη της αλιείας: Αναβαθμίζεται η σύνθεση του Συμβουλίου Αλιείας με στόχο την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.


    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ