Μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Υπογράφεται σήμερα η νέα υπουργική απόφαση που αφορά τις ακριβείς συντεταγμένες των θαλάσσιων οικοπέδων για τις έρευνες υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την αμερικανική Chevron. Η υπογραφή της απόφασης σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια διαδικασία που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται να οδηγήσει σε διεθνή διαγωνισμό μέχρι τα τέλη Απριλίου και να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο, πριν η τελική σύμβαση κατατεθεί στη Βουλή για επικύρωση.
Μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ενεργειακής στρατηγικής.
Αναφορικά με το ενδιαφέρον της Chevron, ο κ. Παπασταύρου το χαρακτήρισε ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως πρόκειται προς το παρόν για μια εκδήλωση ενδιαφέροντος και πως η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί μεθοδικά ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2025.
Ο υπουργός διευκρίνισε πως η πρώτη υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, ενώ η σημερινή υπογραφή ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι τα θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται νοτίως της Κρήτης, εκτός των περιοχών που αμφισβητεί η Άγκυρα μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου. Όπως ανέφερε, η Chevron έχει προβεί στους απαραίτητους γεωπολιτικούς υπολογισμούς και κινείται με προσοχή.
Αναφερόμενος στο έργο του Great Sea Interconnector, που θα συνδέσει ενεργειακά την Κύπρο με την υπόλοιπη περιοχή, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για στρατηγικής σημασίας έργο που θα άρει την απομόνωση της Κύπρου. Αν και απέφυγε να προσδιορίσει σαφή ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών, έκανε λόγο για πολύπλοκες τεχνικές και θεσμικές διαστάσεις που απαιτούν συντονισμό με την Κομισιόν και τους εμπλεκόμενους εταίρους.