Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Οι γιατροί έπρεπε να ενημερώσουν την αστυνομία για τη σύζυγό του, αλλά δεν το έκαναν
Τι ανέφερε η γυναίκα για την ψυχιατρική παρακολούθησή της
Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η στάση των γιατρών που νώριζαν πως η 35χρονη ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον αστυνομικό σύζυγό της. Ο 45χρονος που υπηρετούσε στην Βουλή κατηγορείται ότι βίαζε τα παιδιά τους. Παρά τις αναφορές που είχε κάνει η ίδια ότι κακοποιείται κι εκείνη και τα ανήλικα παιδιά της από τον άντρας κανένας δεν παρενέβη, ώστε να ερευνηθούν όσα κατήγγειλε.
Τόσο συνάδελφοί της αστυνομικοί, όσο και γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου στο οποίο είχε νοσηλευτεί δεν ενήργησαν σύμφωνα με τον νόμο και προέτρεπαν την ίδια να κάνει επίσημη αναφορά για όσα βίωνε στο σπίτι της.
«Πραγματικά δεν άντεχα άλλο τόσο καιρό και γι’ αυτό τώρα που έφυγε από το σπίτι αποφάσισα ότι είναι η ώρα να πω όλη την αλήθεια και να ανασάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Live News». «Επειδή δεν άντεχα άλλο την αρρωστημένη κατάσταση και τη σωματική βία, πήγα μόνη μου στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ζήτησα από μόνη μου να εισαχθώ στο 414 και την ψυχιατρική κλινική».
Συνάδελφοι της αστυνομικού και οι γιατροί που της χορηγούσαν φαρμακευτικές θεραπείες για τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε, δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ίδιας, αλλά και των ανήλικων παιδιών της.
«Από τότε που πήρα εξιτήριο από το 414 με παρακολουθεί κανονικά ο ψυχίατρος στα πολυϊατρεία της Αστυνομίας. Η ψυχολόγος από τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών που με παρακολουθεί, που ξέρει μόνο για την ενδοοικογενειακή βία, με παρακίνησε προκειμένου να μιλήσω να καταγγείλω για ό,τι μου έχει συμβεί».
Η πρόβλεψη του νόμου
Ενώ μέχρι το 2023 ήταν στην ευχέρεια του υγειονομικού να καταγγείλει ή όχι το περιστατικό βίας, από τον Φεβρουάριο του 2024 με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, έγινε υποχρεωτικό.
Κι αυτό γιατί η νέα διάταξη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις Αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.
Τι αναφέρει το εξιτήριο της 27ης Φεβρουρίου
Το εξιτήριο της στις 27 Φεβρουαρίου και υπογράφουν:
-Ο διευθυντής του νοσοκομείου,
-Ο γενικός αρχίατρος,
-Ο επισμήναγος ψυχίατρος,
-Και ο συνταγματάρχης ψυχίατρος γράφει:
«Σύσταση λήψης φαρμακευτικής αγωγής και συνέχισης τακτικής ψυχιατρικής παρακολούθησης στα τμήματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας δήμου Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και στο πολύκεντρο της κρατικής υπηρεσίας».