Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Ζελένσκι: Καλεί την Ευρώπη να δημιουργήσει τον δικό της στρατό – «Είστε έτοιμοι αν η Μόσχα επιτεθεί;»

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί ποτέ οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συμφωνίες που θα επιτευχθούν χωρίς τη συμμετοχή της ή πίσω από την πλάτη του Κιέβου.

    Αυτή η δήλωση φαίνεται να αποτελεί έμμεσο μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να θέσει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία, με μια ατζέντα που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

    Σε μια ομιλία στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης την Ευρώπη να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, απευθύνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και λέγοντας πως από μόνος του ο ουκρανικός στρατός δεν είναι αρκετός για την ασφάλειά τους.

    «Η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί ποτέ συμφωνίες που θα γίνουν πίσω από την πλάτη μας ή χωρίς τη συμμετοχή μας. Και ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει για όλη την Ευρώπη», είπε.

    Ερωτώμενος σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και παραδέχθηκε ότι «δεν είναι όλοι στην αμερικανική κυβέρνηση με το μέρος της Ουκρανίας», ενώ σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι «αυστηρότεροι περιορισμοί θα βοηθούσαν», αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, συγκρίσιμη με αυτήν της Ρωσίας, περίπου 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.

    «Κάτι τέτοιο απαιτεί χρήμα, πραγματικό χρήμα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ανοιχτός στην παρουσία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην χώρα του.

    Η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

    Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, την πρώτη ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και είπε πως εκείνος και ο Πούτιν αναμένουν πως θα συναντηθούν στο μέλλον, πιθανόν στη Σαουδική Αραβία.

    Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως θέλει, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, να καταστρώσει μια κοινή στρατηγική πριν από οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.

    Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει μέχρι τώρα την εντύπωση σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους ότι κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν εις βάρος της Ουκρανίας προτού να ξεκινήσουν οιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, αν και δηλώσεις από ορισμένους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει σύγχυση.

    Ο Ζελένσκι προέβλεψε πως το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να συμμετάσχει στους ρωσικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα κατά τους οποίους πραγματοποιείται κάθε χρόνο στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

    Ο στρατός της Ευρώπης

    Ο Ζελένσκι είπε στη διάσκεψη ότι πιστεύει πως θα ήταν «επικίνδυνο» να συναντηθεί ο Τραμπ με τον Πούτιν προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Τραμπ.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος διατύπωσε επίσης προειδοποιήσεις προς τους ηγέτες της Ευρώπης απευθύνοντάς τους το ρητορικό ερώτημα αν οι στρατοί τους θα ήταν έτοιμοι αν η Μόσχα εξαπέλυε μια ανοικτή επίθεση ή μια επίθεση «με ψεύτικη σημαία» (false-flag) – επίθεση που σχεδιάζεται έτσι ώστε να φαίνεται ότι διενεργείται από κάποιον άλλον από την ομάδα που είναι υπεύθυνη για αυτήν.

    «Αν αυτός ο πόλεμος (Ουκρανίας-Ρωσίας) τελειώσει με τον λάθος τρόπο, εκείνος (ο Πούτιν) θα έχει πλέονασμα δοκιμασμένων στη μάχη στρατιωτών που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το να σκοτώνουν και να λεηλατούν», είπε, επικαλούμενος αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία θα στείλει στρατεύματα στη Λευκορωσία το ερχόμενο καλοκαίρι.

    «Και τώρα, καθώς πολεμάμε σε αυτόν τον πόλεμο και θέτουμε τις βάσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να οικοδομήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρώπης», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Για την επίθεση στο Τσερνόμπιλ και τις αμυντικές δαπάνες

    Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόσφατο ρωσικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. «Αυτό δεν είναι μόνο τρέλα και παραφροσύνη. Αυτή είναι η προσέγγιση της Ρωσίας. Μια χώρα που το κάνει αυτό, δεν θέλει ειρήνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, η Ρωσία σχεδιάζει την δημιουργία 50 μεραρχιών και νέων στρατευμάτων που θα είναι μεγαλύτερα από πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς και την αποστολή στρατού στην Λευκορωσία, με το πρόσχημα μιας άσκησης.

    «Ίσως αυτά τα στρατεύματα έχουν σκοπό να επιτεθούν στην Ουκρανία. Ίσως όχι», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να στραφούν και εναντίον ευρωπαϊκών κρατών.

    «Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ. Έχει γίνει στήριγμα για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ξεκίνησε επίσης με το πρόσχημα μιας ρωσικής άσκησης», επισήμανε και τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός.

    «Το θέμα δεν είναι μόνο η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την ειρήνη – σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ