Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Με εγκάρδιες δηλώσεις, ΗΠΑ και Κίνα στοχεύουν σε μίνιμουμ συνεννόηση

    Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο συνοδεύτηκε από υποσχέσεις για σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων, αν και ο προφανής στόχος και των δύο είναι η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

    Στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε συναντήσεις του στο Πεκίνο, εν μέσω παγερών διμερών σχέσεων και χαμηλών προοπτικών για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στον μακρύ κατάλογο των διαφορών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018. Μια επίσκεψη που συνοδεύτηκε από «εγκάρδιες» δηλώσεις περί «εποικοδομητικών» και «ειλικρινών» συνομιλιών, με δεσμεύσεις για νέες συναντήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών και με υποσχέσεις για σταθεροποίηση των διμερών τους σχέσεων. 

    Στην πραγματικότητα, πάντως, φαίνεται πως αμφότερες οι χώρες στοχεύουν σε μια μίνιμουμ συνεννόηση σε θέματα που άπτονται των συμφερόντων τους και αφορούν από τα πεδία της οικονομίας και του εμπορίου μέχρι τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και το θέμα με την Ταϊβάν.

    Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δέχθηκε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, μετά τις εποικοδομητικές και ειλικρινείς συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσκάλεσε τον Κινέζο αξιωματούχο και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη σε ημερομηνία που θα είναι αμοιβαία βολική», η οποία θα καθοριστεί αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του εξέφρασαν αμφότεροι κατά τη συνάντησή τους την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι ο Μπλίνκεν κατέστησε «πολύ σαφές» κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Κίνα και υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα.

    Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Τσιν Γκανγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας «σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής» σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ωστόσο τις ανησυχίες της Κίνας σε σχέση με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ταϊβάν, το οποίο περιέγραψε ως τον «πιο σημαντικό κίνδυνο» για τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

    ► Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. είχε αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο, στη σκιά της κρίσης που πυροδότησε η κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό» ενώ το Πεκίνο υποστήριξε ότι «εξυπηρετούσε επιστημονικούς σκοπούς».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν την πρώτη διά ζώσης συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, εμπλεκόμενοι σε δύσκολες συνομιλίες για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά υποσχόμενοι παράλληλα πιο συχνές συναντήσεις.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ