Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

    Η 14η Ιουνίου είναι μια μέρα, με μια πολύ σημαντική υπενθύμιση. Είναι η μέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Η αναγνώριση του κάθε εθελοντή αιμοδότη για την προσφορά του χρόνου του και μιας μικρής ποσότητας αίματος. Μια κίνηση που είναι ανιδιοτελής και έχει μεγάλη σημασία και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από αυτή την προσφορά μας στηρίζετε η ζωή ενός ανθρώπου.

    Σε ότι αφορά τη χώρα μας τα σημάδια είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για το 2022 από όλες τις ελληνικές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, για τη φροντίδα και την θεραπεία ασθενών χρειάστηκαν 554.494 μονάδες αίματος. Από αυτές, το μεγαλύτερο ποσοστό (534.494) καλύφθηκαν από την κοινωνία ενώ 20.000 μονάδες δόθηκαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, κυρίως για την κάλυψη αναγκών των συνανθρώπων μας με Μεσογειακή αναιμία.

    Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 534.494 μονάδων αίματος συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες! Σε αριθμητικά δεδομένα, το ποσοστό ξεπερνά το 65% (348.783 μονάδες αίματος)! Τα τελευταία 4 χρόνια η πορεία του εθελοντικού αίματος ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία (από τις 341.470 μονάδες το 2019 έχουμε φτάσει στις 348.783 το 2022, όπως προαναφέραμε). Μοναδική εξαίρεση το 2020, όταν και φυσιολογικά δόθηκε περισσότερο «βάρος» στη γενικότερη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που βρισκόταν στην κορύφωσή της.

    Εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι και η σταδιακή μείωση του «αίματος αντικατάστασης», δηλαδή του αίματος που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ασθενούς, ως αποτέλεσμα της αύξησης της διάθεσης των πολιτών να προσφέρουν αίμα εθελοντικά στον συνάνθρωπο, σε ανθρώπους που ουσιαστικά είναι άγνωστοι σε αυτούς. Και εδώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 185.553 μονάδες αίματος αντικατάστασης το 2019, 183.915 το 2022.

    Θετική συνέπεια της ανόδου του εθελοντισμού είναι και η σταδιακή μείωση της εισαγωγής μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς από τις 21.952 μονάδες το 2019 φτάσαμε στις 20.000 το 2022.

    Φυσικά μένουν να γίνουν ακόμη πολλά καθώς οι ανάγκες στην Ελλάδα για αίμα είτε για έκτακτους λόγους, είτε για τη βοήθεια ασθενών με χρόνιες παθήσεις αίματος είναι κάθε χρόνο μεγάλες.

    Όμως οι προσπάθειες που καταβάλει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις συστηματικές εξορμήσεις του, με τις συνεχείς συνεργασίες του με συλλόγους, φορείς και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού και η παράλληλη γιγάντωση του εθελοντικού κινήματος έχουν αποδώσει καρπούς. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως η εθελοντική αιμοδοσία – που για δεκαετίες βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας λόγω «φόβου» ή ελλιπούς ενημέρωσης, βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο.

    Και εμείς άλλωστε από την πλευρά μας, ως Νέα Δημοκρατία, ως ΟΝΝΕΔ και ως Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού προσπαθούμε να βάλουμε το «λιθαράκι» μας σε αυτή την κατεύθυνση και να συνδράμουμε οποτεδήποτε χρειαστεί.

    Επιπλέον στο πλαίσιο της συμπερίληψης, πολύ σημαντική ήταν η υπουργική απόφαση για το νέο έντυπο Ιστορικού Αιμοδότη στις αρχές του 2022, στο οποίο για πρώτη φορά αποσυνδέεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός του κάθε ατόμου από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

    Μόλις δέκα λεπτά από το χρόνο μας, είναι μια προσφορά ανυπολόγιστης αξίας. Γιατί έτσι μπορεί να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή ή να βοηθηθεί κάποιος συνάνθρωπος που έχει πραγματική ανάγκη! Αν αποφασίσουμε να δίνουμε δυο φορές το χρόνο αίμα, οι ανάγκες τις χώρας μας μπορούν να καλυφθούν…. ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την Τετάρτη 14 Ιουνίου  Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη!

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ