Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
More

    Ποια είναι τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα στην Ευρώπη

    Oι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι δημόσιοι λειτουργοί – ιδίως όσοι ασχολούνται με την κοινωνική πρόνοια είναι ανάμεσα στα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάζει το Εuronews.

    Από υψηλά επίπεδα άγχους χαρακτηρίζονται επίσης τα επαγγέλματα στον τομέα της εστίασης, στην πληροφορική, την επικοινωνία, ενώ ανάλογα με τη χώρα αναφέρονται επίσης ως στρεσογόνα τα επαγγέλματα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Τα στοιχεία προέρχονται από δύο ξεχωριστές έρευνες ιδιωτικών εταιριών: Η πρώτη διεξήχθη από τη βρετανική εταιρεία Claims.co.uk που ειδικεύεται σε νομικές διεκδικήσεις για εργατικά ατυχήματα κ.λπ. Η δεύτερη έρευνα έγινε από την εταιρεία κατάρτισης Lepaya, που συνεργάζεται κυρίως με πολυεθνικές επιχειρήσεις, και έχει εκπαιδεύσει εργαζόμενους σε πάνω από 120 χώρες.

    Αγχωμένοι οι 2 στους 3 εργαζόμενους

    Η βρετανική εταιρεία συνέταξε μια έκθεση στην οποία επισημαίνει ποιες είναι, κατά τη γνώμη της, οι πιο αγχωτικές θέσεις εργασίας στη χώρα. Ανέλυσε δεδομένα από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας, για τα ποσοστά των εργαζομένων που αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψης, που έχουν ως κύρια αιτία την τωρινή ή πρόσφατη εργασία τους.

    Από τις πληροφορίες αυτές διαπιστώθηκε ότι οι αστυνομικοί είναι οι πιο αγχωμένοι, και ακολουθούν από κοντά οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επαγγελματίες στον τομέα της πρόνοιας και της στέγαση.  Σχεδόν ένας στους 50 ανθρώπους δήλωσε ότι η δουλειά του είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία.

    Μεγάλο μέρος του εργασιακού άγχους προέρχεται από το γεγονός ότι τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής γίνονται όλο και πιο ασαφή

    Στην έρευνα της Lepaya, που διεξήχθη σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Μ. Βρετανία), οι τα δύο τρίτα των ευρωπαίων εργαζομένων αναφέρουν ότι αισθάνονται αγχωμένοι.

    Οι έρευνες δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα, ωστόσο από τγ φετινή αντίστοιχη έκθεση της εταιρείας Galllup προκύπτει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι πιο αγχωμένοι στην Ευρώπη – μετά τη Μάλτα.

    «Παράγοντες όπως οι πολλές ώρες εργασίας, οι υψηλές ευθύνες και οι επαγγελματικοί ρόλοι που απαιτούν συνεχή άμεση επαφή με το κοινό, συμβάλλουν στο να επηρεάζεται αρνητικά η  ψυχική υγεία ενός εργαζομένου», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας Claims.

    Ποια είναι τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα στην ΕυρώπηΠοια είναι τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα στην Ευρώπη

    Συχνότερα διαλείμματα

    Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την ψυχική τους υγεία, πρέπει να ενθαρρύνονται τα τακτικά διαλείμματα, να προσφέρεται πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να προωθείται μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας, τόνισε ο ίδιος.

    Επίσης θετικό αντίκτυπο στη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εργασία ή προκαλούνται από αυτήν, μπορεί να έχουν ρυθμίσεις για πιο ευέλικτη απασχόληση (όπου είναι δυνατόν) και η πρόσβαση σε προγράμματα ευεξίας.

    Στην Ελλάδα το 56% των εργαζομένων αισθάνεται έντονο άγχος κάθε μέρα, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό την ΕΕ27

    Σε αρκετές περιπτώσεις, μεγάλο μέρος του εργασιακού άγχους προέρχεται από το γεγονός ότι τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής γίνονται όλο και πιο ασαφή, εν μέρει λόγω της αύξησης της εξ αποστάσεως εργασίας.  Επίσης σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους ή θέσεις εργασίας,  είναι  σχεδόν αδύνατον να «αποσυνδεθείς» πλήρως από τη δουλειά.

    «Για κάποιους ανθρώπους το  ‘’δικαίωμα στην αποσύνδεση’’ – το να κατεβάσεις τους διακόπτες και να μην είσαι προσβάσιμος για δουλειά κάποιες ώρες της ημέρας, απλώς δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε σε αντίστοιχη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΥouGov  ο γενικός διευθυντής ασφαλιστικής εταιρείας συνεργάζεται κυρίως με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Άγχος στην αυτοκινητοβιομηχανία

    Η μελέτη της Lepaya διαπίστωσε ότι το 56% των Ολλανδών εργαζομένων περιέγραψε τον εαυτό του ως αγχωμένο. Αγχωμένοι αισθάνονται οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σε ποσοστά 60%, 70% και 71% αντίστοιχα.

    Τα επαγγέλματα στο χώρο της εκπαίδευσης – σε όλες τις βαθμίδες – και στην περίθαλψη αναφέρονται στην κορυφή των πιο στρεσογόνων  σε όλες τις χώρες που διεξήχθη η έρευνα.

    Ειδικά στη Γερμανία υψηλά επίπεδα στρες αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό πιθανόν συνδέεται άμεσα με την κρίση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και τις ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Volkswagen για μαζικές απολύσεις.

    Στη Γερμανία, τη Βρετανία και το Βέλγιο περίπου ο ένας στους δύο εργαζόμενους (51%, 49% και 47% αντίστοιχα) αναφέρει ότι βασίζεται μόνο ή κυρίως στον εαυτό του για να επιλύσει τα προβλήματα άγχους. Στην Ολλανδία αυτό συμβαίνει για λιγότερο από έναν στους τρεις (29%).

    Η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλες τις χώρες που διεξήχθη η έρευνα (από 57% ως 67%) απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη υποστήριξη από τους από τους εργοδότες τους για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες.

    Τι ισχύει στην Ελλάδα

    Με βάση την φετινή έρευνα της Gallup για την παγκόσμια κατάσταση στην εργασία, το 37% των εργαζομένων στην Ευρώπη βιώνει σε καθημερινή βάση έντονα συναισθήματα άγχους. Το 15% αναφέρει ότι αισθάνεται θυμό, το 17% θλίψη και το 14% μοναξιά.

    Το 57% δηλώνει ότι είναι καλή περίοδος για να βρει δουλειά και το 32% ότι έχει τα μάτια του ανοιχτά ή ψάχνει ενεργά για να αλλάξει δουλειά.

    Στην Ελλάδα το 56% των εργαζομένων αισθάνεται έντονο άγχος κάθε μέρα, το 18% νιώθει θλίψη και το 16% θυμό.

    Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που αναζητούν ενεργά ή θέλουν να βρουν άλλη δουλειά (37%), αλλά πάνω από τους μισούς δεν θεωρούν ότι τώρα είναι καλή περίοδος για εύρεση νέας εργασίας.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ