Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
More

    Δημοσιονομική «βόμβα» τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα

    Δημοσιονομική «βόμβα» τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα

    Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να κλείσει μια πολυετής δικαστική εκκρεμότητα που αφορά σε περίπου 370.000 συνταξιούχους, η οποία χρονολογείται από το 2013.

    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει απόφαση για τα αναδρομικά ποσά που σχετίζονται με τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.


    Η απόφαση αυτή θα καλύπτει μόνο τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ όσοι δεν προσέφυγαν έγκαιρα ή το έκαναν καθυστερημένα, δεν θα δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους παραγράφονται σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση του 2020.

    Η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να γίνει άμεσα και με τόκο. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2015, το 2019 και το 2021, οι οποίες επιβεβαίωσαν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις. Εάν η νέα απόφαση είναι ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν έως και 4.000 ευρώ ο καθένας.

    Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αναμένεται να έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο ενδέχεται να φτάσει έως και τα 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη εγείρει ανησυχίες για την οικονομική ισορροπία της χώρας, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


    Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η ετήσια αύξηση των δημόσιων δαπανών δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 3,3% κατά μέσον όρο ή τα 3,5 δισ. ευρώ. Η καταβολή των αναδρομικών θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα και να αποφύγει νέες δημοσιονομικές εντάσεις. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξετάσει προσεκτικά πώς θα καλυφθούν αυτές οι αυξημένες δαπάνες, ενδεχομένως μέσω περικοπών σε άλλους τομείς ή μέσω ενός σχεδίου τμηματικής αποπληρωμής των ποσών που θα επιδικαστούν, ώστε να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε συνεργασία με την Κομισιόν.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ