Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
More

    Γ σειρά ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2024

    Γ σειρά ΕΣΔΙ Δικαστικών Υπαλλήλων 2024

    Συνεχίζουμε και σήμερα την επίλυση των θεμάτων της ΤΕ κατηγορίας του 3ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων, καθ’ ότι, η όλη διαδικασία θα βοηθήσει όσους εξετάζονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού τον Νοέμβριο του 2024, να δουν για άλλη μια φορά τα τυχόν λάθη τους αλλά και τον τρόπο σκέψης των ερωτήσεων αυτών.

    Ας μην ξεχνάμε ότι, οι ερωτήσεις αυτές σε πανομοιότυπη μορφή τίθενται από την Επιτροπή και στην προφορική διαδικασία.


    Παρακάτω ακολουθούν τα θέματα με τις απαντήσεις τους από τις σχετικές διατάξεις, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι σπουδαστές της ΕΣΔΙ δικαστικών υπαλλήλων της Τεχνολογικής Εκπαιδευτικής κατηγορίας του 3ου εισαγωγικού διαγωνισμού.

    Συντονιστείτε επομένως καθημερινά μαζί μου προκειμένου να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Θέμα ΚΔΥ-ΚΟΔ


    1.Επιτρέπεται ο διορισμός Τούρκου υπηκόου ως δικαστικού υπαλλήλου στην Ελλάδα;

    α. ναι

    β. όχι


    γ. επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 3 παρ. 3 ΚΔΥ (προσόντα διορισμού ιθαγένεια) «ο διορισμός πολιτών κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  επιτρέπεται στις περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις»


    2.Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών συγκροτήθηκε από τον παλαιότερο Πρόεδρο Εφετών, έναν Εφέτη, έναν Εισαγγελέα Εφετών, έναν Εφέτη, έναν Εισαγγελέα Εφετών και δύο δικαστικούς υπαλλήλους. Η εν λόγω σύνθεση:

    α. είναι νόμιμη

    β. δεν είναι νόμιμη

    γ. είναι νόμιμη υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 85 παρ. 2α ΚΔΥ (συγκρότηση δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων) «το υπηρεσιακό συμβούλιο εφετείου συγκροτείται από τον νεότερο πρόεδρο εφετών ως πρόεδρο, έναν (1) εφέτη, έναν (1) αντιεισαγγελέα εφετών και δύο (2) δικαστικούς υπαλλήλους ως μέλη»

    3. Δικαστικός υπάλληλος που είναι αιμοδότης λαμβάνει μέρος σε αιμοληψία που γίνεται σε ιδιωτικό ιατρείο, ακολούθως δε προσκομίζει τη σχετική βεβαίωση στην υπηρεσία του προκειμένου να λάβει σχετική άδεια απουσίας μετ’ αποδοχών. Η εν λόγω αίτηση απορρίπτεται. Η απορριπτική απόφαση:

    α. είναι ορθή

    β. είναι λανθασμένη

    γ. θα μπορούσε να είναι ορθή υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: α

    Άρθρο 107 παρ. 8 ΚΔΥ (ειδικές άδειες) «δικαστικός υπάλληλος, ο οποίος ανταποκρίνεται στην πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και υπάλληλος, ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή σε διαδικασία παροχής αιμοπεταλίων, δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) ημερών για έξι (6) αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων τον χρόνο κατ’ ανώτατο όριο»

    4. Εάν ο δικαστικός υπάλληλος εκτιμά ότι λαμβάνει μία εντολή προς εκτέλεση που αντίκειται στο Σύνταγμα:

    α. αρνείται να την εκτελέσει

    β. υποχρεούται να την εκτελέσει

    γ. την εκτελεί υπό προϋποθέσεις

    δ. δεν την εκτελεί υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: δ

    Άρθρο 113 παρ. 3 ΚΔΥ (νομιμότητα υπηρεσιακών ενεργειών) «αν η εντολή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, ο δικαστικός υπάλληλος δεν την εκτελεί και αναφέρει τους λόγους χωρίς αναβολή στον προϊστάμενο που έδωσε την εντολή»

    5. Δικαστικός υπάλληλος υποβάλλει αίτημα να του χορηγηθεί άδεια εργασίας ως παραγωγού λαϊκών αγορών. Το εν λόγω αίτημα:

    α. πρέπει να απορριφθεί

    β. πρέπει να γίνει δεκτό

    γ. μπορεί να γίνει δεκτό υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: α

    Άρθρο 118  παρ. 3 ΚΔΥ (άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή) «απαγορεύεται στον δικαστικό υπάλληλο κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας»

    6. Δικαστικός υπάλληλος που υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης διορίζεται ως υπάλληλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μπορεί ο εν λόγω διορισμός να γίνει δεκτός από τον υπάλληλο;

    α. ναι

    β. όχι

    γ. ναι υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 121 παρ. 1 ΚΔΥ (κατοχή δεύτερης θέσης) «απαγορεύεται ο διορισμός δικαστικών υπαλλήλων, με οποιαδήποτε έννομη θέση σε άλλη θέση … γ) οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού..»

    ΩΣΤΟΣΟ

    Άρθρο 121 παρ. 2 ΚΔΥ «δικαστικός υπάλληλος που κατά παράβαση της παρ. 1 διορίστηκε σε άλλη θέση και αποδέχθηκε τον διορισμό του, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την πρώτη θέση, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις»

    7. Πόσοι αξιολογητές απαιτούνται για να συντάξουν εκθέσεις αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων;

    α. ένας

    β. δύο

    γ. τρεις

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 132 παρ. 1 ΚΔΥ (αξιολογητές και έκθεση αξιολόγησης) «κάθε δικαστικός υπάλληλος αξιολογείται αυτοτελώς από δύο (2) αξιολογητές»

    8. Δικαστικός υπάλληλος που διορίστηκε την 16-9-2022 υποβάλλει αίτηση για μετάθεση την 30-5-2023. Η εν λόγω αίτηση:

    α. είναι νόμιμη

    β. δεν είναι νόμιμη

    γ. είναι νόμιμη υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 149 παρ. 7 ΚΔΥ (λόγοι και διαδικασία μεταθέσεων) «οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν μετατίθενται πριν συμπληρώσουν διετία στην υπηρεσία που τοποθετήθηκαν κατά τον διορισμό τους»

    ΩΣΤΟΣΟ

    Άρθρο 149 παρ. 8 ΚΔΥ «κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 3 μετάθεση, πριν από την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, είτε σε περίπτωση αμοιβαίας μετάθεσης υπαλλήλων είτε για σοβαρούς λόγους υπηρεσιακούς ή υγείας»

    9. Δικαστικός υπάλληλος νόμιμα διορισμένος στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών απουσιάζει αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του. Η εν λόγω συμπεριφορά:

    α. δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα

    β. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα

    γ. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 165 παρ. 2δ ΚΔΥ (πειθαρχικά παραπτώματα) «πειθαρχικά παραπτώματα είναι ιδίως: …δ) η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων…»

    10. Δικαστικός υπάλληλος δικάζεται ενώπιον του καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδίου Δικαστηρίου για το πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης για το οποίο και απαλλάσσεται. Ο Γραμματέας του εν λόγω Δικαστηρίου:

    α. δεν υποχρεούται να διαβιβάσει αντίγραφο της σχετικής απόφασης στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του δικαστικού υπαλλήλου

    β. υποχρεούται να διαβιβάσει αντίγραφο της σχετικής απόφασης στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του δικαστικού υπαλλήλου

    γ. υποχρεούται να διαβιβάσει αντίγραφο της σχετικής απόφασης στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του δικαστικού υπαλλήλου υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 171 παρ. 5 ΚΔΥ (σχέση της πειθαρχικής με την ποινική δίκη) «…ο γραμματέας του δικαστηρίου ή του δικαστικού συμβουλίου υποχρεούται να ανακοινώνει αμέσως στην ίδια αρχή τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, καθώς και τις εκδιδόμενες σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις που αφορούν στον δικαστικό υπάλληλο…»

    11. Σε περίπτωση που αδυνατεί να εκτελέσει καθήκοντα ο ορισθείς Εισαγγελέας Έδρας Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αναπληρώνεται από:

    α. Εισαγγελέα Πρωτοδικών

    β. Αντιεισαγγελέα Εφετών

    γ. Εισαγγελέα Εφετών

    Σωστή απάντηση: α

    Άρθρο 6 παρ. 2β ΚΟΔ (αδυναμία συγκρότησης δικαστηρίων) «… εισαγγελέας πρωτοδικών, αν πρόκειται για μικτό ορκωτό δικαστήριο…

    12. Κατά την περίοδο των Θερινών Τμημάτων Διακοπών ενός οιουδήποτε Εφετείου συγκροτούνται:

    α. υποχρεωτικά δύο τμήματα

    β. υποχρεωτικά τρία τμήματα

    γ. όσα τμήματα χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 12 παρ. 3 ΚΟΔ (δικαστικό έτος θερινά τμήματα) «κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων συγκροτούνται ένα ή περισσότερα τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας»

    13. Επιτρέπεται Δικαστήριο να συνεδριάσει σε ημέρα αργίας;

    α. επιτρέπεται

    β. δεν επιτρέπεται

    γ. επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 22 παρ. 7 ΚΟΔ (δικαστικό κατάστημα, λειτουργία και συνεδριάσεις των δικαστηρίων) «τα δικαστήρια συνεδριάζουν τις εργάσιμες ημέρες, η συνεδρίαση μπορεί να διακοπεί για να συνεχιστεί και σε ημέρα που είναι αργία, τα δικαστήρια μπορούν να συνεδριάσουν και σε ημέρα αργίας για να δικάσουν..»

    14. Σε περίπτωση παραίτησης του Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών διενεργείται συμπληρωματική εκλογή για το νέο Διευθύνοντα:

    α. εντός 15 ημερών από την παραίτηση

    β. εντός μηνός από την παραίτηση

    γ. εντός 45 ημερών από την παραίτηση

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 18 παρ. 3 ΚΟΔ (διεύθυνση εισαγγελιών) «…σε περίπτωση… παραίτησης από το αξίωμα ή καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εξόδου από την υπηρεσία του διευθύνοντος, διενεργείται συμπληρωματική εκλογή ενός μηνός…»

    15. Δικηγόρος αιτείται από τον Εισαγγελέα όπως γνωμοδοτήσει επί υπόθεσης πελάτη του. Το εν λόγω αίτημα:

    α. μπορεί να ικανοποιηθεί

    β. δεν μπορεί να ικανοποιηθεί

    γ. μπορεί να ικανοποιηθεί υπό προϋποθέσεις

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 29 παρ. 2 ΚΟΔ (αρμοδιότητες εισαγγελέα) «οι εισαγγελείς γνωμοδοτούν σε νομικά ζητήματα που δεν έχουν εισαχθεί στα δικαστήρια, όταν τους υποβάλλουν ερωτήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους α) όσοι αναφέρονται στην περ. β της παρ. 5 του άρθρου 28 β) οι υπηρεσίες του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας»

    Θέμα Δικονομίες – Σύνταγμα

    1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα από τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να εξαιρούνται:

    α. ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως νόμος ορίζει

    β. ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις εκτός της υπαλληλικής ιεραρχίας, όπως νόμος ορίζει

    γ. δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους επιβάλλεται ποινή περί άρσης της μονιμότητας τους, με απόφαση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 103 παρ. 5 Σ (δημόσιοι υπάλληλοι) «…με νόμο μπορεί να εξαιρούνται από τη μονιμότητα ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις εκτός της υπαλληλικής ιεραρχίας»

    2. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου:

    α. δεν υπόκεινται σε περιορισμούς και όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή της

    β. υπόκεινται στους περιορισμούς που μόνο το Σύνταγμα προβλέπει

    γ. υπόκεινται στους περιορισμούς που προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα ή από τον νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού, οι οποίοι (περιορισμοί) πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 25 παρ. 1 Σ (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων) «…οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας»

    3. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

    α. είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ασκεί τη διοίκησή τους και απονέμει τους βαθμούς στους υπηρετούντες σε αυτές

    β. διορίζει και παύει, σύμφωνα με τον νόμο τους δημόσιους υπαλλήλους εκτός από τις εξαιρέσεις που ορίζει ο νόμος

    γ. παρέχει αμνηστία για κοινά εγκλήματα

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 46 παρ. 1 Σ (διορισμός και παύση δημοσίων υπαλλήλων, απονομή παρασήμων) «ο πρόεδρος της δημοκρατίας διορίζει και παύει, σύμφωνα με τον νόμο, τους δημοσίους υπαλλήλους εκτός από τις εξαιρέσεις που ορίζει ο νόμος»

    4. Σύμφωνα με τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν από τον προσδιορισμό δικασίμου η Γραμματεία:

    α. εντοπίζει στον φάκελο τυπικές ελλείψεις που μπορεί να προκαλέσουν αναβολή στη συζήτηση και ενημερώνει τον διάδικο γι’ αυτές μαζί με την κλήση στο ακροατήριο

    β. ενημερώνει τον/την Πρόεδρο του Δικαστηρίου για τον προσδιορισμό της δικασίμου

    γ. ενημερώνει τον/την Πρόεδρο του Δικαστηρίου για την κλήτευση των διαδίκων ενώπιον του Δικαστηρίου

    Σωστή απάντηση: α

    Άρθρο 107 ΔΕΛΣΥΝ (τυπικές ελλείψεις στη δικογραφία) «…πριν από τον προσδιορισμό δικασίμου  από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, η γραμματεία του Δικαστηρίου εντοπίζει στον φάκελο της υπόθεσης τυπικές ελλείψεις που μπορεί να προκαλέσουν αναβολή στη συζήτηση της υπόθεσης. Μαζί με την κλήση στο ακροατήριο, ο διάδικος ενημερώνεται και για τις τυπικές ελλείψεις που η γραμματεία εντόπισε στον φάκελο, τις οποίες επαφίεται σ’ αυτόν να συμπληρώσει»

    5. Σύμφωνα με τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος που παρίσταται με δήλωση υποχρεούται:

    α. να αναγράψει ότι θα παρασταθεί με δήλωση στο κατατεθέν δικόγραφο

    β. να παραδώσει στον Γραμματέα του Δικαστηρίου πέντε ημέρες πριν από τη δικάσιμο σχετική δήλωση

    γ. να παραδώσει στον Γραμματέα του Δικαστηρίου έως την παραμονή της δικασίμου σχετική δήλωση

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 231 παρ. 1 ΔΕΛΣΥΝ (παράσταση με δήλωση) «ο πληρεξούσιος δικηγόρος μπορεί να δηλώσει ότι δεν θα εμφανισθεί στο ακροατήριο, αλλά θα παραστεί με δήλωση που υπογράφεται από τον ίδιο. Η δήλωση παραδίδεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο στον γραμματέα του Δικαστηρίου το αργότερο την παραμονή της δικασίμου και σημειώνεται αμέσως στο Πινάκιο»

    6. Σύμφωνα με τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα Πρακτικά που τηρεί ο Γραμματέας της έδρας κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

    α. περίληψη του εισαγωγικού της δίκης δικογράφου και τα αιτήματα που διατυπώνονται σε αυτό

    β. καταγραφή των συμβάντων κατά τη συζήτηση και των αποφάσεων που αφορούν στη διεξαγωγή της

    γ. μνεία ότι υπάρχουν τυπικές ελλείψεις στον φάκελο

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 240 παρ. 1 στ ΔΕΛΣΥΝ (περιεχόμενο πρακτικών) «Κατά τη συζήτηση, ο γραμματέας της έδρας τηρεί πρακτικά. Στα πρακτικά αναφέρονται: …στ) καταγραφή των συμβάντων κατά τη συζήτηση … και των αποφάσεων που αφορούν στη διεξαγωγή της»

    7. Σύμφωνα με τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο ένδικο βοήθημα της έφεσης, υπόκεινται:

    α. οι πράξεις που εκδίδονται από το Δικαστήριο κατά την άσκηση της ελεγκτικής αρμοδιότητας των οργάνων του

    β. οι πληροφοριακές πράξεις της Διοίκησης σχετικά με την απονομή συντάξεων

    γ. οι προπαρασκευαστικές πράξεις (πχ σύνταξη έκθεσης ελέγχου) που αφορούν στον έλεγχο των λογαριασμών των δημοσίων υπολόγων

    Σωστή απάντηση: α

    Άρθρο 111 παρ. 1 ΔΕΛΣΥΝ (προσβαλλόμενες πράξεις) «…στο ένδικο βοήθημα της έφεσης σε Τμήμα υπόκεινται α) οι πράξεις που εκδίδονται από το Δικαστήριο κατά την άσκηση της ελεγκτικής αρμοδιότητας των οργάνων του»

    8. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, στις διοικητικές διαφορές ουσίας, τα πληρεξούσια και τα λοιπά νομιμοποιητικά έγγραφα των δικαστικών πληρεξουσίων υποβάλλονται στο Δικαστήριο:

    α. πριν από την πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο

    β. έως τη συζήτηση στο ακροατήριο

    γ. πριν, κατά ή μετά την συζήτηση στο ακροατήριο

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 28 παρ. 7 ΚΔΔ (νομιμοποίηση δικαστικών πληρεξουσίων) «Τα πληρεξούσια και τα λοιπά νομιμοποιητικά έγγραφα που υποβάλλονται στο δικαστήριο πριν, κατά ή μετά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση, καταχωρίζονται υποχρεωτικά με αριθμό πρωτοκόλλου στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ), κατά τη σειρά …»

    9. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις, κατά των οποίων προβλέπεται ενδικοφανής προσφυγή:

    α. υπόκεινται σε προσφυγή

    β. δεν προσβάλλονται αυτοτελώς, αλλά η προσφυγή ασκείται κατά της πράξης που εκδίδεται επί της ενδικοφανούς προσφυγής

    γ. υπόκεινται σε προσφυγή και η τυχόν μετέπειτα εκδοθησόμενη πράξη επί της ενδικοφανούς προσφυγής θεωρείται συμπροσβαλλόμενη

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 63 παρ. 3 ΚΔΔ (προσβαλλόμενες πράξεις και παραλείψεις) «…στις περιπτώσεις που από το νόμο προβλέπεται, κατά της πράξης ή της παράλειψης, διοικητική προσφυγή η οποία ασκείται, μέσα σε ορισμένη προθεσμία, ενώπιον του ίδιου ή ιεραρχικώς προϊσταμένου ή άλλου ειδικώς κατεστημένου, οργάνου, και συνεπάγεται τον έλεγχο της πράξης ή της παράλειψης κατά την ουσία (ενδικοφανής προσφυγή) το ένδικο βοήθημα της προσφυγής ασκείται παραδεκτώς μόνο κατά της πράξης που εκδίδεται για την ενδικοφανή προσφυγή»

    10. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, οι μη οριστικές αποφάσεις:

    α. δεν προσβάλλονται αυτοτελώς με ένδικα μέσα

    β. προσβάλλονται αυτοτελώς με ένδικα μέσα

    γ. προσβάλλονται κατ’ εξαίρεση μόνον με τα ένδικα μέσα της ανακοπής ερημοδικίας και της αίτησης διόρθωσης ή ερμηνείας

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 83 παρ. 1 ΚΔΔ (προσβαλλόμενες αποφάσεις με ένδικα μέσα) «…κατ’ εξαίρεση, σε ανακοπή ερημοδικίας και σε αίτηση διόρθωσης ή ερμηνείας υπόκεινται και οι μη οριστικές αποφάσεις»

    11. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ο ενάγων μπορεί:

    α. να μεταβάλει το αίτημα της αγωγής

    β. να τροποποιήσει το αίτημα της αγωγής ώστε να περιλάβει παροχή συμπληρωματική της αρχικής

    γ. να μετατρέψει το αίτημα από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 74 παρ. 3 ΚΔΔ (άσκηση υπό αίρεση, επικουρικές βάσεις) «μεταβολή του αιτήματος της αγωγής είναι απαράδεκτη, κατ’ εξαίρεση, ο ενάγων μπορεί, ως το τέλος της πρώτης συζήτησης, να περιορίσει το αίτημα της αγωγής ή να το μετατρέψει από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό ή από αναγνωριστικό σε καταψηφιστικό»

    12. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε ποια από τις κατωτέρω περιπτώσεις δεν παρέχεται νομίμως πληρεξουσιότητα σε δικηγόρο, σε δίκη της τακτικής διαδικασίας:

    α. όταν η πληρεξουσιότητα παρέχεται με προφορική δήλωση που καταχωρίζεται στα Πρακτικά

    β. όταν η πληρεξουσιότητα παρέχεται με ιδιωτικό έγγραφο που υπογράφεται από τον αυτόν που παρέχει την πληρεξουσιότητα

    γ. όταν η πληρεξουσιότητα παρέχεται με συμβολαιογραφική πράξη

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 96 παρ. 1 ΚπολΔ «η πληρεξουσιότητα δίνεται είτε με συμβολαιογραφική πράξη είτε με προφορική δήλωση, που καταχωρίζεται στα πρακτικά ή στην έκθεση είτε με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον η υπογραφή εκείνου που παρέχει την πληρεξουσιότητα βεβαιώνεται από δημόσια, δημοτική ή άλλη αρμόδια αρχή ή από δικηγόρο»

    13. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στην τακτική διαδικασία, το δικαστικό ένσημο που απαιτείται για την αγωγή, κατατίθεται:

    α. εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για την κατάθεση των προτάσεων και των αποδεικτικών μέσων

    β. εντός προθεσμίας 90 ημερών από την κατάθεση της αγωγής

    γ. έως τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 237 παρ. 1 ΚπολΔ «…το δικαστικό ένσημο κατατίθεται το αργότερο μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης»

    14. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα Πρακτικά της προφορικής συζήτησης που συντάσσονται από τον Γραμματέα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν:

    α. το ονοματεπώνυμο του Γραμματέα

    β. τις αιτήσεις των διαδίκων όταν είναι υποχρεωτική η υποβολή προτάσεων, καθόσον αρκεί η αναφορά σε αυτές

    γ. το αν η συζήτηση έγινε δημόσια

    Σωστή απάντηση: β

    Άρθρο 256 παρ. 1 ΚπολΔ «για την προφορική συζήτηση στο ακροατήριο συντάσσονται από το γραμματέα και με τις οδηγίες του δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση πρακτικά, που πρέπει να περιέχουν α) τον τόπο και το χρόνο της συζήτησης β) τα ονοματεπώνυμα των δικαστών … του γραμματέα … γ) αν η συζήτηση έγινε δημόσια ή … δ) όσα έγιναν κατά τη συζήτηση …και ε) τη δημοσίευση των αποφάσεων»

    15. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στη δικαιοδοσία των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων δεν εμπίπτουν:

    α. ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    β. τα μέλη της κυβέρνησης

    γ. οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι ξένων κρατών που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα

    Σωστή απάντηση: γ

    Άρθρο 2 ΚΠΔ (εξαιρέσεις από την ποινική διαδικασία) «στη δικαιοδοσία των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων δεν εμπίπτουν α) οι αρχηγοί των ξένων κρατών β) οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι τους που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα γ) το προσωπικό της διπλωματικής αντιπροσωπείας ξένου κράτους όπου είναι διαπιστευμένο στην Ελλάδα δ) τα μέλη της οικογένειας των προσώπων που αναφέροντα στα στοιχεία α και β και κατοικούν μαζί τους ε) το υπηρετικό προσωπικό … και στ) όλα τα άλλα πρόσωπα που απολαμβάνουν το προνόμιο της ετεροδικίας»




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ