Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
More

    Εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ

    Εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ

    Το 2022, η ημερήσια ροή πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ ανήλθε στα 21 εκατομμύρια βαρέλια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 21% του παγκόσμιου εμπορίου αργού.

    Η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή έχει αναδείξει ξανά τη στρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ, της σημαντικότερης πετρελαϊκής αρτηρίας του κόσμου. Αυτή η στενή θαλάσσια δίοδος, που διαχωρίζει το Ιράν από το Ομάν, αποτελεί κρίσιμο κόμβο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς τις διεθνείς αγορές, όπως η Ασία, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, το 2022, η ημερήσια ροή πετρελαίου μέσω των Στενών ανήλθε στα 21 εκατομμύρια βαρέλια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 21% του παγκόσμιου εμπορίου αργού.


    Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η οποιαδήποτε διακοπή της λειτουργίας των Στενών, ακόμη και προσωρινή, μπορεί να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό. Ειδικότερα, μια πιθανή σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν στο να μπλοκάρει τα Στενά, γεγονός που θα επηρέαζε δραματικά τις παγκόσμιες αγορές.

    Ο Αλαν Γκέλντερ, ενεργειακός αναλυτής της Wood Mackenzie, δήλωσε στο CNBC ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένα ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό των Στενών. Αυτό θα σήμαινε τη διακοπή των εξαγωγών από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ιράκ, οι οποίες κατέχουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

    Κίνδυνος οι τιμές να ανέβουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

    Παράλληλα, η απειλή μιας επίθεσης στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν έχει πυροδοτήσει φόβους για περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο Σαούλ Κάβονιτς από την MST Financial δήλωσε ότι μια διακοπή στη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα σοκ της δεκαετίας του 1970.

    Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο Γουόρεν Πάτερσον από την ING προειδοποίησε ότι μια διακοπή στις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα είχε τεράστιες συνέπειες, ειδικά εν όψει του χειμώνα, αυξάνοντας τη ζήτηση θέρμανσης στον βόρειο ημισφαίριο.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ