Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
More

    Η τιμή του τενεκέ για το 2024 «κλειδώνει» σε υψηλά επίπεδα

    Η τιμή του τενεκέ για το 2024 «κλειδώνει» σε υψηλά επίπεδα

    Όλα δείχνουν ότι δεν πέφτει η τιμή του ελαιολάδου και παραμένει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.

    Η τιμή του ελαιόλαδου είναι ένα από θέματα που απασχολούν τους καταναλωτές καθώς τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις «φωτιά» έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.


    Η αισιοδοξία για την φετινή παραγωγή συνεχίζεται όμως η παρατεταμένη ανομβρία και η ξηρασία που επικρατούν τους τελευταίους μήνες αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα τόσο ως προς το μέγεθος της παραγωγής όσο και ως προς την τιμή του τενεκέ.

    Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσαν τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας.

    Η παρατεταμένη ανομβρία θα πλήξει και το ελαιόλαδο αναφορικά με το πόσο θα φτάσει στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν την τιμή του τενεκέ των 17 λίτρων πέριξ των 170 ευρώ για το φετινό λάδι. Αυτή τη στιγμή τα λάδια που πωλούνται είναι της περυσινής σοδιάς στα 140 ευρώ το τενεκές.


    Όπως είναι γνωστό οι τιμές για το ελαιόλαδο διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο τα 170 ευρώ για φέτος φαίνονται να είναι βάση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα 0,3 γραμμών στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 6,90 ευρώ στη Μεσσηνία και ελαφρώς χαμηλότερα στην Κρήτη, από 6,70 έως 6,80 ευρώ το κιλό.

    Αυτή η τιμή είναι χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες παραγωγούς χώρες.


    Στην Ισπανία, η μέση τιμή φτάνει τα 7,17 ευρώ το κιλό, στην Τυνησία τα 7,57 ευρώ, ενώ στην Ιταλία η τιμή είναι αρκετά υψηλότερη, στα 9,13 ευρώ το κιλό.

    Ειδικότερα, στη Μεσσηνία, ο αγροτικός συνεταιρισμός Νηλέας αγοράζει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περσινής εσοδείας στα 6,90 ευρώ το κιλό.

    Στη Λακωνία, η τιμή που προσφέρεται από τον παραγωγό κυμαίνεται από 7,00 έως 7,50 ευρώ το κιλό, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες.


    Συγκριτικά, οι τιμές άλλων τύπων ελαιόλαδου στην Ισπανία και την Ιταλία είναι επίσης σημαντικά διαφοροποιημένες. Το παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία με οξύτητα μέχρι 2 γραμμές πωλείται στα 6,99 ευρώ το κιλό, ενώ το λαμπάντε στα 6,47 ευρώ. Στην Ιταλία, το λαμπάντε πωλείται από 5 έως 5,30 ευρώ το κιλό και τα ΠΟΠ ελαιόλαδα φτάνουν από 9,20 έως 12 ευρώ το κιλό.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ελαιοτριβείο «Παπαδέλλη» στα Πάμφιλα ΄Λέσβου η ανομβρία αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση τουλάχιστον 30% από την προβλεπόμενη παραγωγή γεγονός που θα «κρατήσει» τις τιμές σε σχετικά υψηλά δεδομένα. Όπως ανέφερε και ο ελαιοπαραγωγός αποκλιμάκωση ίσως να υπάρξει στις τιμές στα σούπερ μάρκετ από Φεβρουάριο Μάρτιο αν όλα κυλήσουν ομαλά.

    {https://www.youtube.com/watch?v=p11ahBvt8S8&t=245s}




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ