Το πράσινο τσάι έχει λόγο που αποτελεί μια τάση ευεξίας τον τελευταίο καιρό. Ειδικότερα, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με το πρωινό ξύπνημα μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία σου. Ουσιαστικά, περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και την απώλεια λίπους, καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Για να κατανοήσουμε, όμως, ακόμη καλύτερα την επίδραση του πράσινου τσαγιού στους ανθρώπους, πάμε να δούμε 5 βασικά οφέλη του, όπως αυτά παρατηρήθηκαν σε άτομα που κατανάλωσαν αυτό το ρόφημα δύο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα και αναλύθηκαν σε σχετικό άρθρο στο EatThis,NotThat.
5 οφέλη του πράσινου τσαγιού
1. Πνευματική διαύγεια
Άτομα που άρχισαν να πίνουν πράσινο τσάι δύο φορές τη μέρα παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη συγκέντρωση και τη διανοητική τους απόδοση. Ο καρδιολόγος δρ. Lee Marcus ανέφερε ότι μέσα σε τρεις μέρες είχε πιο καθαρό μυαλό και σταθερή πνευματική ενέργεια για 4–6 ώρες, χωρίς την κούραση που ένιωθε συνήθως τα απογεύματα. Αντίστοιχα, η ψυχοθεραπεύτρια Erinn Everhart διαπίστωσε ότι μπορούσε να παρακολουθεί ευκολότερα σύνθετες συναισθηματικές καταστάσεις στις συνεδρίες της, με αυξημένη εγρήγορση και χωρίς την ανάγκη για καφέ.
2. Βελτίωση του ύπνου
Παρόλο που το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, ο δρ. Lee Marcus διαπίστωσε ότι αντικαθιστώντας τον καφέ με πράσινο τσάι, βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα του ύπνου του. Άρχισε να τον παίρνει ο ύπνος πιο γρήγορα και να ξυπνά πιο ξεκούραστος, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των απαιτητικών και εξαντλητικών εφημεριών του.
3. Καλύτερη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου
Η Erinn Everhart με το πράσινο τσάι παρατήρησε, επίσης, βελτίωση στη λειτουργία του πεπτικού της συστήματος και στη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. Ανέφερε ότι ένιωσε μεγαλύτερη ισορροπία κατά τη διάρκεια απαιτητικών ημερών και άρχισε να το προτείνει και σε πελάτες με άγχος, καθώς τα αντιοξειδωτικά του βοήθησαν στη συνολική πεπτική άνεση.
4. Μείωση δεικτών φλεγμονής
Ο δρ. Lee Marcus, μετά από έξι μήνες τακτικής κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, είδε μείωση 15% στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός βασικού δείκτη φλεγμονής. Μάλιστα, ως γιατρός που εξετάζει καθημερινά ασθενείς για καρδιαγγειακή φλεγμονή, βρήκε την προσωπική του βελτίωση ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
5. Βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση
Τόσο η Everhart όσο και ο δρ. Lee Marcus ένιωσαν πιο ήρεμοι και συναισθηματικά σταθεροί χάρη στο πράσινο τσάι. Πιο συγκεκριμένα, η Everhart ένιωσε πιο γειωμένη κατά τη διάρκεια δύσκολων συνεδριών με εφήβους που είχαν τραύματα, ενώ ο δρ. Marcus ανέφερε ότι η L-θεανίνη στο πράσινο τσάι μείωνε την απόκρισή του στο στρες, βοηθώντας τον να παραμείνει ψύχραιμος σε κρίσιμες ιατρικές καταστάσεις.