Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    «Anti-Diet»- Πώς επηρεάζει αυτό το νέο trend το βάρος μας;

    «Σκρολάροντας» στα social, θα έχετε πετύχει βίντεο με το hashtag #whatieatinaday. Κάποιες από αυτές τις αναρτήσεις προωθούν μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό ενώ άλλες, δίαιτες συνώνυμες του περιορισμού και της στέρησης.

    Όπως και να έχει, ο καταιγισμός πληροφοριών σε σχέση με τη διατροφή και τα κιλά μας που συχνά συμβαίνει σήμερα, είναι φυσικό κατά βάση να μας προκαλεί άγχος, ειδικά αυτή την περίοδο που οι περισσότεροι ξεκινάμε τα μπάνια μας στη θάλασσα.

    Ως απάντηση στο λεγόμενο «άγχος παραλίας», προέκυψε η τάση της «ενσυνείδητης διατροφής» ή αλλιώς «αντι-δίαιτας». Στόχος του trend είναι η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό που εστιάζει στην απόλαυση αντί στο να μετρά κανείς τις μπουκιές του ή να κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε «κακά» ή «καλά».

    Όσο σωστή κι αν ακούγεται μια τέτοια προσέγγιση, άραγε αποδίδει όταν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να ρίξουμε το νούμερο στη ζυγαριά;

    Τι σημαίνει «anti-diet»

    Γενικά, η τάση «κατά της δίαιτας» δεν υποστηρίζει τη δίαιτα για απώλεια βάρους με μοναδικό σκοπό την επίτευξη πιο αδύνατου σώματος, αν οι λόγοι δηλαδή είναι μη ιατρικοί. Επιπλέον, είναι ενάντια, όπως είπαμε, στην ιδέα της καταμέτρησης θερμίδων και των περιοριστικών διατροφικών πλάνων. Αντίθετα, προάγει τη συνολική ευημερία, βασιζόμενη στη λογική ότι η υγεία και η ευεξία μπορούν να επιτευχθούν με τρόπους που επιτρέπουν την ευελιξία ως προς το φαγητό που καταναλώνουμε και τη σωματική δραστηριότητα.

    Η «διαισθητική κατανάλωση του φαγητού», που αποτελεί την ουσία της «αντι-δίαιτας», εστιάζει στο να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν αισθανόμαστε χορτάτοι. Παράλληλα, ενθαρρύνει την απόλαυση του φαγητού- να καθόμαστε στο τραπέζι και να τρώμε αργά απαλλαγμένοι από περισπασμούς.

    Ο απώτερος στόχος; Βελτίωση της ψυχικής υγείας και μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών.

    Τα θετικά

    Η εν λόγω προσέγγιση εστιάζει σε τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και όχι σε δίαιτες που είναι στη μόδα και που πολλές φορές προσφέρουν βραχυπρόθεσμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και επικίνδυνα αποτελέσματα. Είναι μια κατά κάποιο τρόπο ουδέτερη ως προς το βάρος προσέγγιση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό αντί να αγχώνονται για το νούμερο στη ζυγαριά.

    Στα θετικά, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι αφορά τον συνολικό τρόπο ζωής και προωθεί τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου για το φαγητό, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της κίνησης, του ύπνου, της διαχείρισης του στρες, παράγοντες που συνδέονται με το βάρος αλλά και τη γενική μας υγεία.

    Τέλος, όπως αναφέραμε, δεν κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», ελαχιστοποιώντας ενδεχόμενα συναισθήματα ενοχής όσον αφορά στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και μειώνοντας την πιθανότητα ενός ανθυγιεινού κύκλου περιορισμού- υπερφαγίας.

    Όμως, αυτή η προσέγγιση απαιτεί χρόνο και είναι σημαντικό να γίνεται σε κάθε περίπτωση υπό την καθοδήγηση των ειδικών- διατροφολόγων.

    Τα πιθανά αρνητικά

    Το «anti-diet» trend είναι εύκολο να παρερμηνευθεί. Κάποιοι ίσως πιστέψουν ότι είναι ok να τρώνε οτιδήποτε και σε οποιαδήποτε ποσότητα επιθυμούν αφού τους το λέει το σώμα τους…

    Ωστόσο, η κατανάλωση του φαγητού προκύπτει μέσω πιο περίπλοκων μηχανισμών απ’ ό,τι ενδεχομένως νομίζουμε στον οποίο εμπλέκονται ενεργά εγκέφαλος και συναισθήματα. Επιπλέον, υπάρχουν και άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, στα άτομα με μεταβολική παχυσαρκία υπάρχει απορρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και ο εγκέφαλος στέλνει λανθασμένα μηνύματα, αυξάνοντας τις ορμόνες της πείνας. Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, η συμβουλή «άκου το σώμα σου», δεν μπορεί να λειτουργήσει.

    Με άλλα λόγια, η προσέγγιση αυτή είναι καλή, αλλά δεν είναι για όλους καθώς κάθε σώμα είναι μοναδικό και οι ανάγκες του κάθε ατόμου ποικίλλουν με βάση το ιατρικό ιστορικό, τις διατροφικές προτιμήσεις, τις πολιτιστικές επιρροές, τους χρονικούς περιορισμούς και πολλά άλλα.

    Αν λοιπόν για τον οποιοδήποτε λόγο θέλετε να αδυνατίσετε ή αν γενικά θέλετε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε εξατομικευμένες συμβουλές από τους ειδικούς επί του θέματος.

    Φροντίστε πάντα να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να έχετε υπομονή και να απολαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την όλη διαδικασία.

    Πηγή: VITA

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ