Η Θεσσαλονίκη κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενόψει της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή των επιστημονικών φορέων στο μεταρρυθμιστικό έργο και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών».

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.  Οι υπουργοί ανέλυσαν από τη Θεσσαλονίκη την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και εξύμνησαν τη συμβολή των ειδικών.

ΔΕΘ: Εκδήλωση για τον καίριο ρόλο των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις
ΔΕΘ: Εκδήλωση για τον καίριο ρόλο των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις 7

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Οικονομικών μεταξύ των άλλων τόνισε: «Η εκδήλωση αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς, στα μέλη της κυβέρνησης να ακούσουμε σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς από τους επιστημονικούς φορείς αλλά και να ξεδιπλώσουμε και το σημαντικό κυβερνητικό έργο που έχει γίνει την τελευταία τριετία, παρά τις πολλές διαδοχικές κρίσεις είχε να αντιμετωπίσει η χώρα. Όλες εξωγενείς κρίσεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται ότι σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανασυγκροτήθηκε, αναβαθμίστηκε και ενδυναμώθηκε. Ενώ συνεχίζει να μεταμορφώνεται σε μια πιο ισχυρή, εξωστρεφή, πράσινη και ψηφιακή οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, με την ίδια επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την πολύτιμη αρωγή των επιστημονικών φορέων της χώρας, που διαχρονικά, αλλά κυρίως στις έκτακτες συνθήκες της περιόδου, αποτέλεσαν και αποτελούν κόμβο διάχυσης των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία» υπογράμμισε.

ΔΕΘ: Εκδήλωση για τον καίριο ρόλο των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις
ΔΕΘ: Εκδήλωση για τον καίριο ρόλο των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις 8

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ήταν σημαντική η στήριξη των φορέων στις δύσκολες εποχές που διανύουμε: « Ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε τον καίριο ρόλο τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων της νέας εποχής, γι’ αυτό και διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, προσβλέποντας σε γόνιμο διάλογο και εποικοδομητική συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που επέφεραν οι πολλαπλές κρίσεις, για το καλό του τόπου» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, δήλωσε: «Με τα στελέχη της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων και της Γραμματείας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ διατηρούμε μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας για τη χάραξη και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Τα στελέχη της παράταξης ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της κυβέρνησης και του τόπου. Καταθέτουν προτάσεις,  υποδεικνύουν βελτιώσεις για την υλοποίηση των πολιτικών μας και δίνουν πολιτικές μάχες στους επιστημονικούς χώρους για να υπερασπιστούν και να επικοινωνήσουν  το μεγάλο έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΔΕΘ: Εκδήλωση για τον καίριο ρόλο των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις
ΔΕΘ: Εκδήλωση για τον καίριο ρόλο των επιστημονικών φορέων για πετυχημένες μεταρρυθμίσεις 9

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Νίκος Νίτσας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης.   

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων κ. Νίκος Παγώνης και ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων του κόμματος κ. Σίμος Ψωμιάδης. Από την πλευρά του ο κύριος Παγώνης δήλωσε: «Οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, αποτελούν μέρος της κοινωνίας, την αφουγκράζονται και μεταφέρουν τα μηνύματά της. Στο πλαίσιο αυτό η εκδήλωση αποδείχτηκε εξ ίσου εποικοδομητική, εφόσον αναδείχθηκε η υψηλού επιπέδου συνεργασία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους Επιστημονικούς Φορείς για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που λύνουν χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, διατυπώθηκαν γόνιμοι προβληματισμοί και βελτιωτικές προτάσεις και επιπλέον αναδείχθηκε το πλούσιο κυβερνητικό έργο στους καθοριστικούς τομείς της Οικονομίας και της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Σίμος Ψωμιάδης, Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η σημασία των επιστημονικών φορέων στη διαμόρφωση των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί δρουν ως ιθμός ανάμεσα στις επιθυμίες των επαγγελματιών και στις ανάγκες του γενικότερου κοινωνικού συνόλου. Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων να κρατούν μία υπεύθυνη στάση σε αντιδιαστολή με συμπεριφορές λαϊκισμού που επικρατούν στις μέρες μας». 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Ζήσης Ιωακείμοβιτς.