Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    Εμπλοκή με τις νέες πολυκατοικίες και το μπόνους στο ύψος

    Εμπλοκή με τις νέες πολυκατοικίες και το μπόνους στο ύψος

    Οι πολυκατοικίες με το έξτρα τσιμέντο και τους επιπλέον ορόφους συνεχίζουν να προκαλούν τις σφοδρές αντιδράσεις των Δημάρχων, καθώς ακόμα και μετά τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα νέα κτίρια μπορούν να κερδίσουν ακόμα και 3 μέτρα.

    Οι πολυκατοικίες που κάνουν χρήση των διατάξεων του ΝΟΚ και κερδίζουν επιπλέον ορόφους έχουν ήδη σηκωθεί και αποπερατωθεί σε πολλές περιπτώσεις αλλάζοντας ραγδαία τις γειτονιές της Αττικής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ήρθε μετά τις αντιδράσεις των Δημάρχων να κάνει μια ρύθμιση, αλλά επί της ουσίας οι ψηλές οικοδομές θα μπορούν να χτίζονται και τώρα.


    Οι Δήμαρχοι που βγήκαν πρώτοι μπροστά φαίνεται ότι δεν καλύπτονται από τις ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

    Αρνητική όμως στάση ως προς την νομοθετική ρύθμιση εκφράζει και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λέγοντας ότι δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της ΚΕΔΕ και ότι κουρεύει μόνο κατά ¼ τα ύψη των κτιρίων.

    Εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ορίζει ότι ο Δήμος Κηφισιάς και η αντίστοιχη Υπηρεσία Δόμησης δεν θα εφαρμόζει τα μπόνους του ΝΟΚ ζητά ο δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Ξυπολυτάς. Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει την αντίθεσή του και στην τροπολογία που κατατέθηκε σχετικά με τα ύψη των κτιρίων και εξαγγέλλει περαιτέρω κινητοποιήσεις για την ακύρωση οικοδομικών αδειών που θα ενσωματώνουν τα μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού.


    Ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Ξυπολυτάς συμμετείχε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα τις επιπτώσεις των μπόνους του ΝΟΚ στην Κηφισιά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη στο δήμο 2.000 υπογραφές πολιτών που εναντιώνονται στην εφαρμογή των «μπόνους». Όπως τόνισε, μεταξύ όσων αντιστέκονται είναι επιχειρηματίες και πολιτικοί που κατοικούν στο προάστιο της Αθήνας.

    Κατά του ΝΟΚ και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής – Το ΔΣ αποφάσισε μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

    Τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια της πόλης, μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου) άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

    Το ΔΣ ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, η οποία θέλει να βάλει «φρένο» στις άδειες που εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του Ν.Ο.Κ., αλλοιώνουν όμως τα οικιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου. Παράλληλα, ο Δήμος ζητά την επίσπευση και ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΔΟΜ στα κτίρια που ήδη έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες βάσει του ΝΟΚ.

    Με αυτήν του την απόφαση ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προσθέτει τη φωνή του στις αντίστοιχες των άλλων δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ που κάνουν λόγο για δυσμενείς συνέπειες από τον ΝΟΚ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η αλόγιστη χρήση των ευεργετημάτων που υιοθετεί θα φέρει υπερδόμηση και θα πλήξει τις πόλεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

    Άλλωστε, ο Κανονισμός τέθηκε πρόσφατα στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει παραπέμψει στην Ολομέλειά του την οριστική απόφαση, μετά και την πρωτόδικη απόφαση του Ε’ Τμήματος, το οποίο έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές.

    «Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πόλη μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Όπως πικρά μας έχει διδάξει το παρελθόν, όταν κάτι γίνεται χωρίς να υπολογίζονται όλες οι παράμετροι, η συνέπεια είναι το αποτέλεσμα να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο βραχέως όσο, κυρίως, μακροπρόθεσμα. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη στέγαση, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε μια λύση σήμερα, η οποία όμως αύριο θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα εις βάρος των ίδιων των κατοίκων και εκείνων που μένουν τώρα στις πόλεις μας, αλλά και εκείνων που θα μετοικίσουν στα νέα κτίρια», το σχόλιο του Νίκου Μπάμπαλου.

    Τι προβλέπει η ρύθμιση

    Το ΥΠΕΝ τροποποίησε τις τελευταίες μέρες τις ρυθμίσεις για τα μπόνους των κτιρίων στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στους δήμους των νοτίων και βορείων προαστίων που ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, μολονότι οι παρεμβάσεις για τις περιοχές με υψηλό συντελεστή δεν υφίσταται τον κόφτη που είχαν καλλιεργήσει οι προσδοκίες. Εν αντιθέσει με τις περιοχές με χαμηλό συντελεστή, στις οποίες μπαίνει «φρένο».

    Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, δεν θα ισχύει το μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού για αύξηση 10% έως 25% του συντελεστή δόμησης και κατά 1 μέτρο του ύψους, για περιοχές της χώρας που ο συντελεστής είναι μέχρι 0,8 (άρθρο 10). Η παρέμβαση, σε συνδυασμό μετα κίνητρα του άρθρου 10, επηρεάζει και το άρθρο 15 για επιπλέον ύψος για πράσινα δώματα. Δεν επηρεάζει το άρθρο 19, το οποίο προβλέπει επιπλέον ύψος έως 4,2 μέτρα για φυτεμένο δώμα και το άρθρο 25 που αφορά επιπλέον συντελεστή για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης.

    Με βάση το νέο μεταβατικού χαρακτήρα καθεστώς, η συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 10, με τα μπόνους ύψους για πράσινο δώμα που είναι έως 2 μέτρα επιπλέον (του άρθρου 15), δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα 3 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6. Η ρύθμιση δεν αποκλείει και σε περιοχές με συντελεστή έως 0,8 την εφαρμογή του μπόνους ύψους του άρθρου 15 δηλαδή επιπλέον 2 μέτρα.

    Η τροπολογία προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1 Μαΐου και τουλάχιστον έως τα τέλη του 2025.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ