Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    ΕΝΦΙΑ: Έρχονται νωρίτερα τα «ραβασάκια» – Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση από τις 11

    ΕΝΦΙΑ: Έρχονται νωρίτερα τα «ραβασάκια» – Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση από τις 11

    Σε έντεκα, αντί για δέκα δόσεις θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ από περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα σταλούν τον Απρίλιο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

    Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει νωρίτερα, ώστε να ενσωματωθεί και η έκπτωση έως 10% σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. 

    Νωρίτερα φέτος τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ αλλά με 11 δόσεις

    Η πληρωμή του φόρου θα γίνει φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν σε ακίνητα πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία, ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. 

    Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα

    Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να πετύχουν 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές την κατοικίας του. Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση από την ΑΑΔΕ, τότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά έτσι ώστε να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Απρίλιο. Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, «στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10». Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, αντί για τέλη Μαΐου, και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

     

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ