Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
More

    Εντός Οκτωβρίου η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

    Εντός Οκτωβρίου η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

    Στόχος η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια να αρχίζει να εφαρμόζεται από την αρχή του 2025.

    Μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, όπως ανέφερε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεντεύξεις του στο «ΕRΤ News» και στο Ρ/Σ «ΣΚΑΙ 100.3». Στόχος είναι η ρύθμιση αυτή να αρχίζει να εφαρμόζεται από την αρχή του 2025.


    Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως σημείωσε, αν υπήρχε δυνατότητα να αξιοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις θα έλυναν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

    Το νέο πλαίσιο

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, αρχικά θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.

    Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται, η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου, η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.


    Επισήμανε πως η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα καθώς μέσω αυτής της ρύθμισης μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία ενώ θα αποδεσμευτούν ανθρώπινοι και περιουσιακοί πόροι.

    Μιλώντας για θέματα που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα δεκάδων σημαντικών αρδευτικών έργων σε όλη την επικράτεια.

    Για τις ιχθυοκαλλιέργειες σχολίασε ότι πρόκειται για έναν κλάδο με δυναμική και ο ίδιος πιστεύει στις δυνατότητες που έχει να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην οικονομία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα καταστεί δυνατό μόλις το Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώσει τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης.


    Τέλος, αναφερόμενος, στις καταστροφές στην Κορινθία, είπε ότι και στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ και της Κρατικής Αρωγής για την καταβολή αποζημιώσεων.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ