Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Ενυδάτωση SOS: Ξεκαθαρίζουμε τις αλήθειες από τους μύθους

    Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Τα όργανα του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται νερό για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες.

    Οι μύες, η καρδιά, τα νεφρά, το μυαλό μάς ζητούν νερό για την ανανέωση και την επιβίωση.  Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδα, κόπωση, πονοκέφαλο, ερεθισμένο και ξηρό δέρμα, μειωμένη σωματική και γνωστική απόδοση.

    Η προχωρημένη αφυδάτωση ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health μπορεί να αποτελέσει αιτία ουρολοιμώξεων και ουρολιθίασης.

    Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες του σώματός σας, αλλά και τα δεδομένα σχετικά με την ενυδάτωση και την αφυδάτωση.

    1. Μύθος: Η δίψα δηλώνει αφυδάτωση

    Να έχετε στο μυαλό σας ότι η δίψα αποτελεί το καμπανάκι του οργανισμού ότι χρειάζεστε να πιείτε νερό. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να αξιολογήσει ξεχωριστά τις ανάγκες του. Η δίψα δεν συνεπάγεται 100% αφυδάτωση.

    Για παράδειγμα, κάποια πολύ αλμυρή τροφή ή το καυτερό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη δίψα. Σε άλλες περιπτώσεις, η αυξημένη δίψα ίσως κρύβει ένα πρόβλημα, όπως ο διαβήτης ή μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που λαμβάνετε.

    Αν παρατηρείτε ότι διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο ή ότι συνεχίζεται για αρκετές μέρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να εξετάσετε πιθανά παθολογικά αίτια.

    1. Αλήθεια: Το σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα υποδηλώνει αφυδάτωση

    Τα ούρα μπορεί να σας δώσουν στοιχεία για την κατάσταση των επιπέδων νερού στο σώμα μας. Υπάρχει ένα διάγραμμα οκτώ επιπέδων για το χρώμα των ούρων, από διαυγές μέχρι σκούρο καφέ, με βάση δημοσίευση της Δημόσιας Υγειονομικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ.

    Σίγουρα, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός αλλά σε γενικές γραμμές τα πιο διαυγή χρώματα υποδηλώνουν ενυδάτωση, ενώ τα πιο σκούρα αφυδάτωση. Αν παρατηρήσετε σκούρο κίτρινο προς καφέ χρώμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

    1. Μύθος: Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού

    Η υπονατριαιμία είναι μία ηλεκτρολυτική διαταραχή που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται προσοχή και ιατρική φροντίδα.

    Υπάρχουν ορισμένες ομάδες με αυξημένο κίνδυνο, όπως τα άτομα με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, δυσλειτουργία του συκωτιού, χρόνιους εμετούς και διάρροιες, νόσο του Addison ή εκείνοι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και διουρητικά, σύμφωνα με αναφορές σε Cleveland Clinic και Mayo Clinic.

    Οι αθλητές, επίσης, είναι ευάλωτοι σε πιθανή υπονατριαιμία.

    Ακόμα, όμως, και αν θεωρείτε ότι καταναλώνετε περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται, μην ανησυχείτε. Τα νεφρά εξισορροπούν το νερό και τους ηλεκτρολύτες. Αν νιώσετε όμως έντονα συμπτώματα όπως σπασμούς, σύγχυση, κόπωση και πονοκέφαλο, ναυτία και αδυναμία των μυών, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

    1. Αλήθεια: Ορισμένες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση

    Πιο επικίνδυνη είναι η πιθανότητα αφυδάτωσης για τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και κάποιους ηλικιωμένους. Αν, μάλιστα, υπάρχει περίπτωση πυρετού, εμετού ή διάρροιας, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

    Τα μικρά παιδιά που περνούν κάποια ίωση με εμετούς και διάρροιες συχνά παθαίνουν αφυδάτωση.

    Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους, ενώ η εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από εμετούς αποτελεί, επίσης, ένα παράγοντα που μειώνει τα επίπεδα ενυδάτωσης στις εγκύους, σύμφωνα με το National Health Service.

    1. Μύθος: Μόνο τα υγρά μπορούν να ενυδατώσουν

    Αν και λαμβάνουμε το 80% του νερού από τα υγρά, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν, επίσης, να μας ενυδατώσουν.

    Οι ειδικοί από την Mayo Clinic αναφέρουν πως το καρπούζι και το σπανάκι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Εξίσου ενυδατικά είναι και τα αγγούρια, το σέλινο, τα ραπανάκια, το γκρέιπφρουτ και οι  φράουλες.

    1. Αλήθεια: Η αϋπνία οδηγεί σε αφυδάτωση

    Είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε επαρκώς για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και για να διατηρήσουμε επαρκή επίπεδα νερού στο σώμα μας.

    Μια παλαιότερη μελέτη κατέδειξε ότι εκείνοι που κοιμούνταν 6 ώρες καθημερινά ήταν σχετικά πιο αφυδατωμένοι σε σχέση με όσους απολάμβαναν οκτώ ώρες ύπνου.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η βαζοπρεσσίνη, ένα ενδογενές πεπτίδιο που συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος και απελευθερώνεται τη νύχτα.

    1. Μύθος: Τα 8 ποτήρια νερού είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση

    Όλα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, της φυσικής δραστηριότητας, της διατροφής και του φυσικού περιβάλλοντος.

    Ειδικότερα η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση της υγείας και πιθανές υποκείμενες παθήσεις επηρεάζουν διαφορετικά τις ανάγκες σας για νερό και τα επίπεδα ενυδάτωσης.

    1. Αλήθεια: Το νερό βοηθά στη διαχείριση των σημάτων πείνας

    Κάποιες φορές, αν νιώθετε πεινασμένοι, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό για να αναγνωρίσετε τι πραγματικά επιθυμείτε. Αν ανανεωθείτε, θα ξέρετε αν όντως πεινάτε και αν έχετε ανάγκη για κάποιο σνακ ή ένα πλήρες γεύμα.

    Επιπλέον, σε μελέτη αναφέρεται ότι δύο ποτήρια νερού 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα φάνηκαν να βοηθούν συμμετέχοντες με παχυσαρκία να χάσουν σχεδόν τρία κιλά μετά από 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήπιαν νερό πριν το γεύμα.

    Μια ακόμη παλαιότερη έρευνα, επισημαίνει ότι νέοι ενήλικες με φυσιολογικό βάρος που έπιναν νερό πριν από τα γεύματα, φάνηκαν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

    Πηγή: vita.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ