Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
More

  Εθνική στρατηγική για αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας

  Επανάσταση στην υγεία φέρνουν τα δεδομένα ασθενών σε πραγματικό χρόνο. Η ανάλυσή τους μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη πολιτικών για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

  Στη Δανία για παράδειγμα, η συνεχής καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό HPV συμβάλλει στο στόχο της χώρας για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τη παγκόσμια στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αντίστοιχα στη Σουηδία, τα δεδομένα από τα μητρώα ασθενών παρέχουν πληροφορίες για την κλινική πρακτική και την εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών για τις θεραπείες.

  Τα δεδομένα αυτά, συμβάλλουν επίσης στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας σε 33 χώρες την τελευταία 10ετία, ενώ μπορούν να αποκαλύψουν κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μειωθούν.

  Η ανάλυση των Real-World Evidence θα αξιοποιήσει τις επιστημονικές δυνατότητες της χώρας φέρνοντας ταυτόχρονα, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη

  Εθνική στρατηγική για αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας

  O διευθυντής external affairs της MSD Ελλάδος κ. Αντώνης Καρόκης

  Παράλληλα, μπορούν να συμβάλουν στο σχεδιασμό κλινικών μελετών και στρατηγικής για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ενώ η αξιοποίησή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τεκμηριώνει τις αποφάσεις του οργανισμού.

  Στα παραπάνω παραδείγματα αναφέρθηκε ο External Affairs Director της MSD Ελλάδος Αντώνης Καρόκης, παρουσιάζοντας το όφελος από την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας για την υγεία των ασθενών, την κοινωνία και την οικονομία, σε ομιλία του στο ετήσιο Health IT Conference με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην εποχή του EHDS», που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2023 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

  Ο κ. Καρόκης συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αξιοποίηση των Δεδομένων Υγείας: Ευκαιρίες και προκλήσεις», που συντόνισαν οι Κωνσταντίνος Βότης, Ερευνητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής, ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και  Πάνος Σταφυλάς, Επιστημονικός Διευθυντής, HealThink.

  «Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεδομένων πραγματικού χρόνου (RWD) έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της υγείας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή δυνατοτήτων προς όφελος των ασθενών, της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα δεδομένα αυτά μετά από κατάλληλη ανάλυση και αξιοποίηση ονομάζονται Real-World Evidence (RWE) και μας δίνουν ήδη σημαντικά παραδείγματα της αξίας τους μέσα από μία πληθώρα εφαρμογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Καρόκης.

  Εθνική στρατηγική για αξιοποίηση των δεδομένων της υγείας

  Η συλλογή μεγαδεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οδηγεί σε τεκμηρίωση

  Αξιοποίηση πόρων

  Ο κ. Καρόκης υπογράμμισε επίσης, ότι η αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει στην εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης των νόσων, στην αξιολόγηση της χρήσης των πόρων και στην ανάγκη σχεδιασμού νέων στρατηγικών διαχείρισης των νόσων για την αποτελεσματική διαχείριση των προϋπολογισμών, όπως φάνηκε σε παραδείγματα της Σουηδίας και του Καναδά.

  Για να καρπωθεί και η χώρα μας αυτά τα οφέλη, ο κ. Αντώνης Καρόκης τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να θέσει άμεσα μία Εθνική Στρατηγική για την καινοτομία και την αξιοποίηση των Δεδομένων Πραγματικού Χρόνου (RWD) στην υγεία, καθώς έχει όλες τις προοπτικές να λειτουργήσει ως Κέντρο Αριστείας».

  Εξήγησε μάλιστα, ότι «με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να αναλύει τις ανάγκες της (π.χ. υγειονομικές, ακάλυπτες, επιδημιολογικές, δαπάνες, κ.α.), να προσελκύει επενδύσεις και κλινική έρευνα, να αξιολογεί τις αποφάσεις που λαμβάνει (π.χ. αποζημίωσης, αποτελεσματικότητας, επίδρασης στους ασθενείς) και να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. H ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής δύναται να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος παραγωγής, ανάλυσης και αξιοποίησης των Real-World Evidence (RWE) με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών σε μια ανοικτή συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθούν οι επιστημονικές δυνατότητες της χώρας και να επέλθουν τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη μιας τέτοιας στρατηγικής».

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ