Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Εδώ η εφαρμογή για είσοδο

    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Εδώ η εφαρμογή για είσοδο

    Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

    Θέμα ωρών είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας του taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων 2024 

    Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων 2024 – Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή

    Όλα έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή στις φορολογικές δηλώσεις 2024 με δυνατότητα για δόσεις και εφάπαξ πληρωμή. Οι πολίτες υποχρεούνται να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση 2024  στο Taxisnet της ΑΑΔΕ, με την προθεσμία να εκπνέει έως τις 31 Ιουλίου.


    Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

    Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025, ενώ η εφάπαξ εξόφληση εξασφαλίζει έκπτωση 3%.

    Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις

    Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων ουσιαστικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα αφορά τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Βήμα βήμα η διαδικασία στο taxisnet 

    Για να υποβάλετε φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2023,  μπαίνετε ΕΔΩ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

    Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.


    Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

    Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

    Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

    Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

    Υποβάλω τη δήλωση.

    Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

    Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

    Οι νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 που θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες είναι οι εξής:

    Κωδικοί 405-406. Συμπληρώνεται από την εφορία το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

    Κωδικοί 407-408. Αναγράφονται τα καθαρά τεκμαρτά εισοδήματα από οικοδομικές επιχειρήσεις.

    Κωδικοί 443-444. Ερωτώνται οι επαγγελματίες εάν αμφισβητούν το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Εφόσον το αμφισβητήσουν και συμπληρώσουν τους κωδικούς, οι φορολογούμενοι πρέπει, το αργότερο εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή τους κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης των ιδίων, του/της συζύγου και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική εφαρμογή της ΑΑ∆Ε, η οποία θα είναι διαθέσιμη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Κωδικοί 045-046. Θα συμπληρωθούν από τους φορολογουμένους που εμπίπτουν στις διατάξεις και εξαιρούνται από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος.

    Κωδικοί 047-048. Αφορούν τους επαγγελματίες που δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ποσού. Στον υποπίνακα αυτών των κωδικών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις: α) Εχετε την ιδιότητα του πολυτέκνου ως γονέας; β) Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα; γ) Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας έως 25%; δ) Επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

    Κωδικοί 445-446. Προσυμπληρώνεται από τη φορολογική διοίκηση το απαλλασσόμενο από τον φόρο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη:

    Ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη 6ετία ή ο ανώτερος ετήσιος μισθός που ο επαγγελματίας καταβάλλει σε υπάλληλό του.

    Λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ.

    Το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑ∆.

    Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

    Το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 50.000 ευρώ και είναι το άθροισμα των τριών συντελεστών που προαναφέρθηκαν.

     




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX