Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
More

    Φόβοι για επανάληψη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους λόγω Γαλλίας

    Φόβοι για επανάληψη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους λόγω Γαλλίας

    Οι επενδυτές που έχουν αγοράσει γαλλικά ομόλογα εκφράζουν ανησυχίες ότι η πολιτική αναταραχή στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σύμφωνα με την Allianz Global Investors.

    Ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, Γκρέγκορ Χερτ, προειδοποιεί ότι η Γαλλία κινδυνεύει με αύξηση στα spreads των ομολόγων εάν οι Γάλλοι αξιωματούχοι δεν καταφέρουν να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σταθερή.


    Ο Χερτ επισημαίνει ότι το μερίδιο των ξένων επενδυτών στα γαλλικά ομόλογα είναι σημαντικά υψηλότερο από άλλες χώρες. Αυτό ενισχύει τον κίνδυνο, καθώς οποιαδήποτε υπενθύμιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους προκαλεί ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές.

    Η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη τρομάξει τις αγορές, οδηγώντας σε πτώση στην αξία των γαλλικών ομολόγων και άνοδο των spreads σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από την προηγούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ο Χερτ, που βρισκόταν στην Ασία κατά την ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι πελάτες του αντέδρασαν έντονα, απαιτώντας άμεση σταθεροποίηση από τη γαλλική κυβέρνηση.

    Το 2023, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 50% της γαλλικής αγοράς ομολόγων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 30% που παρατηρείται σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.


    Με τις γαλλικές εκλογές να πλησιάζουν, ο Χερτ δηλώνει ότι επενδύει στο δολάριο έναντι του ευρώ και στρέφεται στον χρυσό για προστασία από γεωπολιτικές αναταραχές. Αντίθετα, οι επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στις αγορές, με την Allianz να διατηρεί μακροπρόθεσμες θέσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ