Γιατί να κάνετε γυμναστική πριν από ένα λιπαρό γεύμα
Νιώθετε μια ακατανίκητα λαχτάρα για ένα χάμπουργκερ, για ένα πιτόγυρο ή μια μερίδα πατάτες τηγανητές;
Βάλτε τα αθλητικά σας και… κάντε σπριντ μέχρι το ταμείο του ταχυφαγείου που σας «μύρισε»!
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, υποστηρίζει ότι οι σύντομες «εκρήξεις» δυναμικής άσκησης πριν από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να προστατέψουν τα αιμοφόρα αγγεία από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής.
Μόλις οκτώ λεπτά ποδηλασίας υψηλής έντασης βρέθηκε ότι είναι πιο ευεργετική από το να κάνει κανείς ποδήλατο σε μέτριο ρυθμό για 25 λεπτά.
Η εκτέλεση οποιασδήποτε άσκησης πριν από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν ήδη γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη της απομείωσης στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων –αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline- ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία αυτή έρευνα η έντονη γυμναστική είναι καλύτερη για τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στους νεότερους ανθρώπους, απ’ ό,τι η μέτριας έντασης γυμναστικές ασκήσεις.
Οι βλάβες στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων αποτελούν τα πρώιμα στάδια των καρδιαγγειακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, και είναι γνωστό ότι συμβαίνουν τις ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά.
Οι ερευνητές συνέκριναν ένα έντονο, διαλειμματικό πρόγραμμα γυμναστικής με ένα πρόγραμμα ασκήσεων μέτριας έντασης σε σχέση με τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε έφηβα αγόρια και κορίτσια, τα οποία είχαν καταναλώσει ένα μιλκσέικ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Το πείραμα έδειξε ότι περίπου 25 λεπτά ποδηλασίας μέτριας έντασης αποτρέπει τη μείωση της λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά, όμως η εκτέλεση μόλις 8 λεπτών υψηλής έντασης ποδηλασίας όχι μόνο εμποδίζει τη μείωση αλλά αντίθετα βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε επίπεδο ανώτερο από αυτό με τις ασκήσεις μέτριας έντασης.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal Of Physiology – Heart And Circulatory Physiology.