Τετάρτη, Μάϊος 5, 2021
More

  Η Amazon έρχεται Ελλάδα μέσω… ΕΛΤΑ, ξεκινάει η διανομή δεμάτων

  spot_img

  Συμφωνία συνεργασίας με την Amazon υπέγραψαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με αντικείμενο την διανομή των προϊόντων της στο σύνολο της ελληνικής επικρατείας.

  Η Amazon, θυγατρική της οποίας σε άλλη δραστηριότητα πρόσφατα προχώρησε και στην αναβάθμιση της λειτουργίας της στην Αθήνα, εδώ και ενάμιση χρόνο διευρύνει συνεχώς την παρουσία της στην Ελλάδα.

  Η συμφωνία που κλείστηκε αυτή την εβδομάδα, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε ήδη, αφορά στην διανομή των προϊόντων που εμπορεύεται και αποστέλλει σε τελικούς αποδέκτες στην χώρα.

  Πρόκειται για το επονομαζόμενο last mile delivery, που αφορά στο τμήμα της μεταφοράς από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς οχημάτων ή τα λιμάνια έως τον πελάτη.

  Πηγές της Καθημερινής σημειώνουν πως «το πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς η συνεργασία τους με τον παγκόσμιο κολοσσό Amazon για την παράδοση δεμάτων στην Ελλάδα, με τη δυνατότητα πλήρους ιχνηλασιμότητας των παραγγελιών, αποτελεί εξέλιξη που δεν θα ήταν δυνατή μέχρι πριν κάποιους μήνες».

  Πηγές της αγοράς συμπληρώνουν πως καθοριστικό ρόλο στην επιλογή διαδραμάτισε και η πλήρης γεωγραφική κάλυψη που μόνο ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων μπορεί να προσφέρει στην Amazon και στους πελάτες της.

  Μέχρι πρότινος η Amazon χρησιμοποιούσε για τις παραδόσεις αυτές άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών, συχνά πολυεθνικές, που όμως δεν κάλυπταν όλη τη χώρα.

  Ωστόσο η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που πυροδότησε και στην Ελλάδα η πανδημία και τα lockdown διεύρυνε το πελατολόγιο της Amazon σε ολόκληρη την χώρα, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία καθιστώντας την ανάγκη μιας τέτοιας συνεργασίας αναγκαία.

  Η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις πολλές κινήσεις της Amazon το τελευταίο ενάμιση έτος στην Ελλάδα που δεν κρύβει τα σχέδιά της να αποτελέσει η Ελλάδα έδρα του κόμβου των ψηφιακών υπηρεσιών της Amazon στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης:

  Τον Ιανουάριο ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου ανακοίνωσε το επίσημο άνοιγμα γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα, έπειτα από ένα ολόκληρο χρόνο διεργασιών και προσεκτικών κινήσεων, που περιέλαβαν το άνοιγμα ενός κέντρου Amazon Cloud Front Edge τον Ιανουάριο του 2020 και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας.

  Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, σημείωναν τον Ιανουάριο κυβερνητικές πηγές, θυμίζοντας πως τυπικά η Amazon «επενδύει σε διαδοχικές φάσεις, αξιολογώντας προσεκτικά τα αποτελέσματα του κάθε βήματος».

  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.

  Εξάλλου ο επικεφαλής των υπηρεσιών cloud της Amazon Web Services για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Przemek Szuder στα μέσα Φεβρουαρίου ,μιλώντας στο moneyreview.gr επιβεβαίωσε πως ο αμερικανικός όμιλος σχεδιάζει περεταίρω επέκταση στα cloud services.

  Παράλληλα το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει και σημαντική περεταίρω ανάπτυξη του εμπορικού σκέλους τόσο σε όσο και επίπεδο ελληνικών όσο και διεθνών συνεργασιών όπως αυτή με την Amazon.

  spot_img

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

   

  Δείτε Επίσης