Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Η δέσμευση για δημοσιονομική σοβαρότητα παραμένει αμετάβλητη

    Η δέσμευση για δημοσιονομική σοβαρότητα παραμένει αμετάβλητη

    Σε μια ομιλία με σαφές μήνυμα για τις κατευθύνσεις της οικονομίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής σοβαρότητας, της μείωσης των φόρων, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Ο υπουργός μίλησε στη Βουλή, σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΟΟΣΑ για τα δημόσια οικονομικά που φιλοξενεί η Ελλάδα.


    Ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής πολιτικής που, όπως επεσήμανε, έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα τα τελευταία πέντε χρόνια και θα διατηρηθούν με επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησής τους.

    Όπως είπε, η δέσμευση για δημοσιονομική σοβαρότητα παραμένει αμετάβλητη, ανεξάρτητα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο υπουργός εκτίμησε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια και μείωση του δημόσιου χρέους στο 146% του ΑΕΠ το 2025.

    «Η οικονομία μας έχει συστηματικά ξεπεράσει τις προβλέψεις. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε θετικά τους πάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά.


    Η πολιτική στον τομέα της φορολογίας επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με σκοπό την αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη μείωση του κενού ΦΠΑ από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και στην αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων κατά 9,1% το 2023. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης με 11 βασικά μέτρα για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

    Ο υπουργός τόνισε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε τέσσερα κύρια πεδία: την αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

    «Η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει μια αξιοσημείωτη στροφή και έχει αναδειχθεί σε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνδυασμού της δημοσιονομικής σοβαρότητας με μια φιλοεπιχειρηματική προσέγγιση.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ