Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
More

    Η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου

    Η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου

    Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

    Το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πλαίσιο 2025-2028 παρουσιάζεται ως μια θετική τομή στην οικονομική πολιτική της χώρας, φέρνοντας μέτρα που αναμένεται να δώσουν ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους και να ελαφρύνουν το φορολογικό βάρος για όλους. Το συνολικό πακέτο των 4 δισ. ευρώ, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σχεδιασμένο να προωθήσει τόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα όσο και την ανάπτυξη.


    Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου πλαισίου είναι η δέσμευση για μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία όχι μόνο βελτιώνει τα δημόσια έσοδα, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

    Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέχρι το 2027 τα επιπλέον έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η δυναμική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μεταφέρει το μήνυμα ότι τα χρήματα που κερδίζει από την πάταξη της φοροδιαφυγής επιστρέφουν στους πολίτες μέσω μειωμένων φόρων και αυξημένων κοινωνικών παροχών.

    Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για το 2025 κατά 700 εκατ. ευρώ είναι ακόμα μια θετική εξέλιξη, καθώς αποδεικνύει ότι οι εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν ήταν απλώς προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά εντάσσονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Αυτό δείχνει μια στρατηγική συνέπεια στην οικονομική πολιτική, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, παρά τις όποιες δυσκολίες. Τα 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν κάθε χρόνο μέχρι το 2028 εξασφαλίζουν μια σταθερή βάση χρηματοδότησης για τις κοινωνικές πολιτικές και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις.


    Η πρόβλεψη για σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,2% το 2024 και 2,3% το 2026 είναι επίσης ενθαρρυντική. Παρά τη συντηρητική προσέγγιση που επέλεξε η κυβέρνηση στις προβλέψεις της, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που ενισχύει την αισιοδοξία. Αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης ενδέχεται να επιβραδυνθούν στο 1,3% το 2028, η συνολική τάση είναι θετική, ενώ η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ από τα 232 δισ. ευρώ το 2024 στα 272 δισ. ευρώ το 2028 αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανάκαμψης.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, προσελκύοντας επενδύσεις και διασφαλίζοντας χρηματοδοτική στήριξη από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ