Η έλλειψη ύπνου μάς κάνει λιγότερο χαρούμενους
Έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μάς κάνει περισσότερο αγχωμένους και λιγότερο χαρούμενους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Psychological Bulletin”από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία που συνέθεσε έρευνα 50 χρόνων για τη στέρηση ύπνου και τη διάθεση, η έλλειψη ύπνου μπορεί να υπονομεύσει την συναισθηματική μας λειτουργία, να μειώσει την θετική μας ωδιάθεση και να μας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους.
Η ερευνητική ομάδα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ανέλυσε δεδομένα από 154 μελέτες που καλύπτουν πέντε δεκαετίες με 5.715 συμμετέχοντες συνολικά. Σε όλες τις μελέτες οι ερευνητές διατάραξαν τον ύπνο των συμμετεχόντων για μία ή περισσότερες νύχτες. Σε ορισμένα πειράματα οι συμμετέχοντες παρέμειναν ξύπνιοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε άλλα τους επιτράπηκε λιγότερη ποσότητα ύπνου από την τυπική και σε μια τρίτη κατηγορία ξυπνούσαν περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Οι μελετητές συνολικά διαπίστωσαν ότι και οι τρεις τύποι απώλειας ύπνου είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερα θετικά συναισθήματα όπως χαρά, ευτυχία και ικανοποίηση μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και αυξημένα συμπτώματα άγχους, αλλά και γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη ανησυχία.
Ακόμη, τα ευρήματα για τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν μικρότερα και λιγότερο συνεπή, όπως και αυτά για τα αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, η ανησυχία και το άγχος.