Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Η νέα τριπλέτα από αυτόματες δηλώσεις και ΦΠΑ

    Η νέα τριπλέτα από αυτόματες δηλώσεις και ΦΠΑ

    Ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα απαλλαγούν φέτος από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Η μεγάλη αλλαγή στις γονικές παροχές. Εξπρές και αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

    Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φέρνουν τα πάνω κάτω στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων από φέτος καθώς οι δηλώσεις που θα υποβληθούν από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου, για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κάποια αλλαγή στις αποδοχές τους, όχι μόνο θα είναι προσυμπληρωμένες αλλά η υποβολή τους μπορεί να γίνει με ένα κλικ.


    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ , Γιώργος Πιτσιλής οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν φορολογική δήλωση. Οι κωδικοί του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία.

    Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Όπως σημειώνεται το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους κωδικούς του Ε1 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ.

    Έρχεται η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις

    Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δικαιούνται από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ αναμένεται να βάλει η νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το νέο σύστημα για εξπρές και αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογουμένους θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Με το νέο ψηφιακό σύστημα θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα αρθούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα.

    Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στη νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνέχεια το ποσό της επιστροφής θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους.


    Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων καθώς θα ενημερώνονται αμέσως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ και συγκεκριμένα για αιτήσεις που δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου.

    Το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα καλύπτει πάνω από το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ που υποβάλλονται ετησίως. Σημαντικό ρόλο στις αυτοματοποιημένες επιστροφές παίζει η πλατφόρμα myData, στην οποία οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αναρτούν τα τιμολόγια που κόβουν και η Εφορία έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ.

    Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια λευκή λίστα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν δώσει την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής στις ελεγκτικές Αρχές. Όσοι μπαίνουν στη λευκή λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος. Στη λευκή λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν, δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις και δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

    Αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

    H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/ τέκνο, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

    Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή “myPROPERTY” της ψηφιακής πύλης myAADE από σήμερα 31/1/2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

    Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και μπορεί να την αναζητήσει στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9 > ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην Εφαρμογή > “έτος 2025”.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ