Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
More

    Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, αλλά όχι για όλους

    Γνωρίζετε τον όρο εποχική κατάθλιψη, ή αλλιώς SAD (Seasonal Affective Disorder); Αν όχι, τότε πιθανόν να γνωρίζετε το συναίσθημα, είτε από πρώτο χέρι, είτε από περιγραφές των ανθρώπων γύρω σας.

    Η εποχική κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ο χειμώνας πλησιάζει και η έκθεση μας στον ήλιο είναι, μερικές μέρες περιορισμένη, το κρύο ξεκινάει και η βιταμίνη D στον οργανισμό μας μειώνεται και κατ’επέκταση επηρεάζεται και η διάθεση μας.

    Τα συμπτώματα της μπορεί να είναι κακή διάθεση, δυσκολία να απολαύσει κανείς δραστηριότητες που άλλοτε μπορούσε, μειωμένη αυτοπεποίθηση, άγχος, μειωμένη όρεξη για σεξ και εμφανίζονται σταδιακά ενώ ο καιρός αλλάζει.

    Ενώ ακούγεται λογικό να νιώθει κάποιος πιο θλιμμένος κατά τους χειμερινούς μήνες, ένα κομμάτι πληθυσμού μπορεί να βιώσει εποχική κατάθλιψη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Οι διαφορές της εποχικής κατάθλιψης του χειμώνα και του καλοκαιριού

    Η μετάβαση από την μια εποχή στην άλλη φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στην καθημερινότητα μας και έτσι και στην διάθεση μας. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στην εποχική κατάθλιψη του χειμώνα και του καλοκαιριού είναι τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες.

    Η χειμερινή εποχική κατάθλιψη μπορεί να περιγραφεί ως την ανάγκη να “πέσει” ένα άτομο σε χειμέρια νάρκη.

    Εκδηλώνεται με την μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο, ο οργανισμός αναζητάει περισσότερους υδατάνθρακες, μπορεί να προκληθεί αύξηση του σωματικού βάρους ενώ το άτομο μπορεί και να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.

    Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με την μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας ενώ παράλληλα επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι και τους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

    Από την άλλη μεριά, η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού μπορεί να εκδηλωθεί με αντιθετικά συμπτώματα, όπως αϋπνία, απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη για φαγητό ενώ σε μερικές, λίγες, περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

    Τα συμπτώματα αυτά πιθανόν να προέρχονται από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο, που επηρεάζει τον ύπνο μας.

    Φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται οι κοινωνικές υποχρεώσεις, που τον επηρεάζουν επίσης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος για την εικόνα του σώματος αυξάνεται.

    Ωστόσο, επειδή ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

    Τι προκαλεί την εποχική κατάθλιψη το καλοκαίρι

    Όπως όλες οι ψυχικές διαταραχές, οι αιτίες της εποχικής κατάθλιψης το καλοκαίρι μπορεί να είναι περίπλοκες και πολύπλευρες. Μερικές όμως πιθανές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

    • Διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός: Καθώς η ημέρα το καλοκαίρι μεγαλώνει είναι πολύ πιθανό το βιολογικό σας ρολόι να διαταραχθεί και να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ρουτίνα του ύπνου σας, τη διάθεση σας, τα επίπεδα ενέργειας σας και την γενική σας ευεξία.
    • Καύσωνας και υγρασία: Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην ζέστη και μπορεί να αντιμετωπίσουν σωματική δυσφορία και διαρκείς ενοχλήσεις όπου οδηγούν σε εναλλαγές διάθεσης.
    • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Το καλοκαίρι συχνά φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς σπάει η ρουτίνα και η καθημερινότητα. Για μερικούς ανθρώπους οι αλλαγές αυτές αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα, ενώ για άλλους είναι πηγή άγχους.
    • Προβλήματα με την εικόνα του σώματος: Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη και θάλασσα. Ζέστη και θάλασσα σημαίνουν λιγότερα ρούχα και μεγαλύτερη έκθεση του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και άγχος για την εικόνα του σώματος.

    Πως να αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη

    Αν νιώθετε ότι τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την εποχική κατάθλιψη, θυμηθείτε ότι μπορείτε να την αντιμετωπίσετε και να την νικήσετε.

    Η ψυχοθεραπεία είναι πάντα μια καλή ιδέα, ανεξαρτήτως της εποχής.

    Μαζί με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μπορείτε να ανακαλύψετε και να ερευνήσετε τα συναισθήματα σας, κατανοώντας τον λόγο που ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Στη συνέχεια, πάντα με τον ψυχοθεραπευτή σας στο πλευρό σας, μπορείτε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της θλίψης.

    Παράλληλα οι μικρές και σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε το καλοκαίρι όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

    Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά και να στοχεύετε σε επτά με οκτώ ώρες αδιάκοπου ύπνου κάθε βράδυ, έτσι ώστε να ρυθμίσετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας.

    Φάτε υγιεινά τρόφιμα, που θα σας κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειας σας στα ύψη ενώ μην ξεχνάτε να ασκείστε για να αισθάνεστε καλύτερα.

    Φροντίστε επίσης να μην εκτίθεστε σε έντονη ζέστη, αν νιώθετε ότι δυσχεραίνει την κατάστασή σας. Επίσης αν σας επηρεάζει το ηλιακό φως, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και σκεφτείτε εάν θέλετε να βάλετε σκούρες κουρτίνες στο σπίτι σας.

    Όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον κάνει τα πάντα λίγο πιο εύκολα.

    Μιλήστε στους ανθρώπους σας, τους φίλους σας, την οικογένεια σας για να βρείτε μια επιπλέον συναισθηματική υποστήριξη. Αν έχετε κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας που οι καλοκαιρινοί μήνες του προκαλούν δυσφορία και θλίψη, φροντίστε να είστε υποστηρικτικοί και να μην ακυρώνετε τα συναισθήματα του.

    πηγή: vita.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ