Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
More

  Καθυστερήσεις στα αντιδιαβητικά φάρμακα του ΙΦΕΤ

  Δώρο – άδωρο κινδυνεύει να γίνει το φάρμακο σεμαγλουτίδη που εισήγαγε τελευταία το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για να αποκαταστήσει τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη χώρα μας από τον Μάρτιο.

  Ο λόγος είναι ότι μέρος της ποσότητας του φαρμάκου – το οποίο βρίσκεται σε παγκόσμια έλλειψη – εισήχθη σε συσκευασίες τρίμηνες.

  Συνολικά το ΙΦΕΤ πρόκειται για αγοράσει 9.000-10.000 συσκευασίες. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί από τον ΕΟΦ κωδικός για περίπου 6.750 συσκευασίες περιεκτικότητας 0,5 και 1 mg, όμως οι 3.750 συσκευασίες αφορούν τρίμηνη θεραπεία.

  Το πρόβλημα που δημιουργείται τώρα με τις συσκευασίες αυτές, είναι ότι στη χώρα μας επιτρέπεται η αγορά φαρμάκων για χρονικό διάστημα μέχρι ένα δίμηνο. Δεν επιτρέπεται η αγορά ολόκληρης της ποσότητας φαρμάκου για τρίμηνη θεραπεία.

  Για το λόγο αυτό, οι τρίμηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές εκτελούνται ανά μήνα στα φαρμακεία.

  Όμως από το σύνολο των ποσοτήτων που έχουν εισαχθεί από το ΙΦΕΤ, οι 1350 συσκευασίες του 1 mg αφορούν τρίμηνη αγωγή, όπως και οι 2.400 συσκευασίες του 0,5 mg.

  Οι υπόλοιπες 3.000 συσκευασίες του 0,5 mg δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς περιέχουν θεραπεία μηνός.

  Ο ΕΟΦ έχει δώσει μέχρι στιγμής κωδικούς για τις 6.750 συσκευασίες και αναμένεται η αγορά άλλων 2.000 συσκευασιών επιπλέον, για τις οποίες οι κωδικοί θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της αγοράς.

  Ο ΕΟΠΥΥ

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ, για να υπάρξει δυνατότητα εκτέλεσης των τρίμηνων συνταγών, πρέπει να ενταχθεί ο κωδικός τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για να γίνει αυτό, χρειάζεται σχετική υπουργική απόφαση, τη στιγμή που βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

  Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα σχετικής απόφασης για λόγους δημόσιας υγείας και έκτακτης εισαγωγής για την αντιμετώπιση της έλλειψης, όπως επίσης υπάρχει και η περίπτωση άλλου φαρμάκου για την οστεοπόρωση, που η μία συσκευασία αφορά εξάμηνη αγωγή και η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό εμπόδιο.

  Όμως σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, πριν τα φάρμακα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά.

  Το ΙΦΕΤ

  Μιλώντας στο in.gr o διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου, ανέφερε πως η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου δηλώθηκε στο Ινστιτούτο στα τέλη Μαρτίου και στις 19 Απριλίου, οι πρώτες παρτίδες είχαν φτάσει στο ΙΦΕΤ. Σήμερα, εκκρεμεί ακόμη η αγορά άλλων 2.000 συσκευασιών που βρίσκονται σε αναμονή. Η αγορά τους θα προχωρήσει μετά την κυκλοφορία των τεμαχίων που ήδη βρίσκονται στην αποθήκη του Ινστιτούτου, κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της εβδομάδας.

  Στο μεταξύ, γίνεται η επικόλληση των ταινιών γνησιότητας και οργανώνεται η διανομή των φαρμάκων στη χώρα.

  Οι φαρμακοποιοί

  Διστακτικοί στην αγορά των φαρμάκων σεμαγλουτίδης της έκτακτης εισαγωγής εμφανίζονται όμως και οι φαρμακοποιοί, τόσο εξαιτίας της τρίμηνης συνταγής, όσο και την υψηλότερης τιμής τους με την οποία κατάφερε το ΙΦΕΤ να αγοράσει τις πρόσθετες ποσότητες. Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή τους είναι τριπλάσια από τη λιανική τιμή με την οποία κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα φάρμακα στη χώρα μας, με την τρίμηνη θεραπεία του 1 mg να φτάνει σε χονδρική τιμή 975 ευρώ και η θεραπεία μηνός με περιεκτικότητα 0,5 mg να φτάνει τα 354 ευρώ, όταν το μηνιαίο κόστος της θεραπείας μόλις που ξεπερνά τα 110 ευρώ στη λιανική τιμή στο φαρμακείο.

  Οι τιμές αυτές αναμφίβολα θα συμπαρασύρουν και τη συμμετοχή των ασθενών που υπολογίζεται στο 10% της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

  Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), προειδοποίησε τους φαρμακοποιούς – μέλη της, ότι τα φάρμακα αυτά δεν θα μπορούν να επιστραφούν και επέστησε την προσοχή των φαρμακοποιών στις παραγγελίες που θα ζητήσουν.

  Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

  Το θέμα της προμήθειας αναλόγου GLP-1 σεμαγλουτίδης συζήτησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου.

  Η  μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των προαναφερθέντων ενέσιμων σκευασμάτων. Αναλυτικότερα, για το σκεύασμα των 0,5mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35€, ενώ για το σκεύασμα του 1mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40€, αντί των 11 και των 28 ευρώ που ίσχυε πριν την έλλειψη, για το σκεύασμα των 0,5 mg και του 1mg, αντίστοιχα.

  Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε πως η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου η εταιρία που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους.

  Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει πως πρέπει άμεσα να δοθούν στην αγορά άλλες 4.000 συσκευασίες του σκευάσματος, διαφορετικά πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, με τους πάσχοντες να συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Κυστική ακμή και ουλές: Τι είναι και πως μπορεί να θεραπευτεί

  Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως εφήβους και των δύο φύλων. Η ακμή θεωρείται μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια...

  Άνοδος 0,60% στη συνεδρίαση της Πέμπτης 08/06

  Με άνοδο έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά κατόρθωσε να απορροφήσει τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας στα...

  Survivor spoiler: Παίκτης της Μπλε ομάδας αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο

  Αυτή την εβδομάδα, η αποχώρηση από το Survivor All Star είναι ανδρική υπόθεση. Υποψήφιοι να εγκαταλείψουν τον Άγιο Δομίνικο και το Survivor All Star είναι ο Κωνσταντίνος Βασάλος από τους Κόκκινους και η… δυάδα των Μπλε, ο Γιώργος Ασημακόπουλος...

  Άκης Παυλόπουλος για το τροχαίο της Χριστίνας Σούζη: «Τρομάξαμε»

  Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη, είχε ένα τροχαίο ατύχημα το απόγευμα της Τετάρτης 07/06 στη Λεωφόρο Κηφισίας.Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο της Χριστίνας Σούζη, ανατράπηκε στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου με την ίδια να απεγκλωβίζεται και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για εξετάσεις...

  Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια της τα αποτελέσματα του DNA

  Η Ελισάβετ μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αιμορραγία και κινδυνεύει να χάσει το μωρό της στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μαύρο Ρόδο».Η Κασσιανή σκαρφίζεται ύπουλους τρόπους για να διώξει την Ελισάβετ από το μοναστήρι. Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια...

  Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο: Νεκρή 52χρονη γυναίκα έπειτα από σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

  Θανατηφόρο τροχαίο με μία 52χρονη γυναίκα να χάνει τη ζωή της, σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Τρία Μοναστήρια, στον κόμβο του Σπηλίου στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive, δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το αποτέλεσμα...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.