Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
More

    Κτίστε κεφαλαιακά αποθέματα για ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ

    Κτίστε κεφαλαιακά αποθέματα για ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ

    Δήλωση με την οποία καλεί σε επαγρύπνηση για τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, τις τιμές των ακινήτων και τις χορηγήσεις πιστώσεων εξέδωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εστιάζοντάς στην ανάγκη εφαρμογής μακροπροληπτικών πολιτικών από τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

    Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πολλές χώρες εντός του πλαισίου ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις για κεφαλαιακά αποθέματα. Αυτό περιλαμβάνει τα αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέματα και τα αποθέματα συστημικού κινδύνου που στοχεύουν στη μείωση των οικονομικών ευπαθειών και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε ενδεχόμενα οικονομικά σοκ.


    Αυτή τη στιγμή, 15 χώρες έχουν υιοθετήσει θετικά ποσοστά αντικυκλικών κεφαλαιακών αποθεμάτων, 12 έχουν εφαρμόσει αποθέματα συστημικού κινδύνου και 16 έχουν εισαγάγει μέτρα που βασίζονται σε δανειολήπτες για τη διατήρηση συνετών προτύπων δανεισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των στεγαστικών δανείων.

    Λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζει τη διατήρηση των τρεχουσών απαιτήσεων για κεφαλαιακά αποθέματα. «Παρά τη σημαντική επιβράδυνση της πιστωτικής ανάπτυξης και της αύξησης των τιμών των ακινήτων από τα μέσα του 2022, ο τραπεζικός τομέας έχει διατηρήσει ισχυρή κερδοφορία, με αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους και χαμηλό κόστος κινδύνου.

    Ωστόσο, οι μελλοντικές προκλήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών και οι συνεχιζόμενες ευπάθειες, όπως οι υπερτιμημένες αγορές ακινήτων, παραμένουν. Επιπλέον, οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να αποτελούν ενδεχόμενες απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η δήλωση.


    Η ΕΚΤ αναφέρει πως υποστηρίζει τις εθνικές αρχές που σκοπεύουν να ενισχύσουν τις απαιτήσεις για κεφαλαιακά αποθέματα. Η ενίσχυση αυτών των αποθεμάτων θεωρείται αναγκαία για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ευπαθειών και την προετοιμασία για ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά, δεδομένης της τρέχουσας κερδοφορίας και του κεφαλαιακού περιθωρίου των τραπεζών, θα έχουν ελάχιστο οικονομικό κόστος ενώ θα ενισχύσουν σημαντικά τον μακροπροληπτικό χώρο και την ανθεκτικότητα.

    Αν και η πτώση των τιμών στις αγορές οικιστικών ακινήτων είναι εμφανής σε ορισμένες χώρες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμβουλεύει να μην χαλαρώσουν τα υπάρχοντα μέτρα. Αυτά τα μέτρα, όπως τα αυστηρά όρια για το πόσο που μπορεί να δανειστεί ένας πελάτης σε σχέση με το εισόδημά του ή την αξία του ενέχυρου, είναι κρίσιμα για τη διατήρηση συνετών προτύπων δανεισμού.

    Η ΕΚΤ προτείνει τη διατήρηση αυτών των μέτρων ως προληπτική δικλείδα ασφαλείας κατά των επικίνδυνων πρακτικών δανεισμού, αν και είναι ανοιχτή σε στοχευμένες προσαρμογές όπου είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν υπερβολικά περιοριστικά στοιχεία σε συγκεκριμένες χώρες.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ