Αναλυτική παρουσίαση έγινε χθες για το Ελληνικό και τα επιμέρους έργα της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η παρουσίαση ξεκίνησε με περιήγηση στους χώρους, ξεκινώντας από το κτίριο – πρότυπο που θα στεγάζει 4 σωματεία ΑΜΕΑ, για να ακολουθήσει επίσκεψη στα έργα της εκτροπής του ρέματος των Τραχώνων.

Επισκεφτήκαμε το σημείο όπου γίνεται η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος κατά 1,5 χιλιόμετρο. Η υπάρχουσα οδός θα χρησιμοποιηθεί ως πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, τμήμα της ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Στα σχέδια είναι και η εκμοντερνοποίηση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά ώστε να καλύπτει περισσότερο τα παγκόσμια στάνταρντ σχετικά με τις μαρίνες και υπάρχει σχεδιασμός να μειωθούν οι θέσεις σκαφών με σκοπό να φιλοξενούνται ή να υπηρετούνται μεγαλύτερα σκάφη.

Μετά την περιήγηση, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος για περίπου 1,5 ώρα απάντησε σε όλες τα ερωτήσεις των δημοσιογράφων και, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το όραμα της Lamda Development για την επόμενη ημέρα. Όπως τόνισε, είναι ένα έργο αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει στον κόσμο.

Lamda Development: Το επενδυτικό όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας – Έσοδα 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023
Lamda Development: Το επενδυτικό όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας – Έσοδα 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023 15

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν προσκληθεί δημοσιογράφοι μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με το real estate και οικονομικά θέματα και έγινε μια εκτενής παρουσίαση των δράσεων της Lamda στο Ελληνικό. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι τους επόμενους μήνες θα κοινοποιηθεί με ενέργειες μάρκετινγκ το έργο και προς το εξωτερικό ώστε να προσελκύσει επενδυτές και ξένα κεφάλαια καθώς στην πλειονότητά τους τα τωρινά συμβόλαια ενοικίασης, αγοράς, μίσθωσης αφορούν την εγχώρια αγορά.

«Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό»

Lamda Development: Το επενδυτικό όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας – Έσοδα 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023
Lamda Development: Το επενδυτικό όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας – Έσοδα 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023 16

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου τόνισε, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, πως το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το όραμα αυτό δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα. Ο κ. Αθανασίου έκανε αναφορά και στη στήριξη του Σπύρου Λάτση (του βασικού μετόχου) που πιστεύει στο έργο και το στηρίζει σε κάθε του πρόκληση και δυσκολία.

Το έργο προχωράει κανονικά – Πλήρης χρηματοδότηση

Παρά τις νέες προκλήσεις το έργο του Ελληνικού προχωράει κανονικά με βάση τον σχεδιασμό και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην πλήρη εξασφάλιση της χρηματοδότης του έργου, μετά και την έκδοση του πράσινου ομολόγου και σε συνέχεια και των προηγούμενων ενεργειών, είπε ο κ. Αθανασίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις προκαταβολές από τους υποψήφιους αγοραστές που δίνονται για τα ακίνητα στο πράσινο οικιστικό Πύργο (Riviera Tower), τις βίλες και τις τριώροφες κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο, «έχουμε τα πάντα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και προχωρούμε ταχύτατα στην υλοποίηση και στην εκτέλεση των εργασιών. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα απορρόφησης της αύξησης του κόστους κατασκευής έργων, που είναι περίπου 15%, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στη ζήτησης για αγορά κατοικιών και μισθώσεων σε εμπορικούς χώρους.

Με ταχείς ρυθμούς οι κατασκευές στα εργοτάξια

Με την ολοκλήρωση επιμέρους μελετών, διαγωνισμών, την έκδοση οικοδομικών αδειών- που αποτέλεσε και αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία – τα εργοτάξια ξεκινούν το ένα μετά το άλλο την λειτουργία τους. Ειδικότερα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τα έργα στο εργοτάξιο για την κατασκευή του κτιρίου – πρότυπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα στεγάζει 4 σωματεία ΑΜΕΑ συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Lamda.

Το κτήριο παραδίδεται με «το κλειδί στο χέρι» στο τέλος του καλοκαιριού του 2023, πλήρως εξοπλισμένο, γεγονός που θα επιτρέψει στα σωματεία Aμυμώνη, Ερμής, Νίκη, και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας – ΣΑμΣΚΠ να μετακομίσουν από τις υποτυπώδεις μέχρι πρόσφατα υποδομές 1000 τμ περίπου σε υπερσύχρονες υποδομές 11.000 τμ με επιπλέον περιβάλλοντα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Εργοτάξια έχουν στηθεί, μεταξύ άλλων, και στο μεγάλο έργο της υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, από τον όμιλο ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει μετά από σχετικό διαγωνισμό τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης, έχοντας ήδη προχωρήσει 250 μέτρα σε μήκος και 10 μέτρα σε βάθος (όσο θα είναι και το τελικό βάθος) και συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών στο τέλος του 2024.

Ίδιο σκηνικό και στα έργα της εκτροπής του ρέματος των Τραχώνων, ενώ στην έκταση όπου θα κατασκευασθεί ο υψηλότερος πράσινος οικιστικός ουρανοξύστης στη Μεσόγειο, μετά και την έκδοση της οικοδομικής άδειας πριν ένα περίπου μήνα οριοθετείται ο χώρος του εργοταξίου και ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι εκσκαφές και η θεμελίωση με στόχο τον Μάρτιο του 2026 να μετακομίσουν στα 170 διαμερίσματα των 50 ορόφων οι νέοι ιδιοκτήτες. Το σύνολο σχεδόν των διαμερισμάτων του Πύργου έχει κλείσει με προσυμβόλαια πώλησης, όπως έχουν κλείσει και οι 28 βίλες του παραθαλάσσιου και οι τριώροφες πολυτελείς κατοικίες – διαμερίσματα (condos) που θα φέρουν στα έσοδα στη Lamda 450 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 200 εκατομμύρια το τρέχον έτος και 250 εκατομμύρια το 2023) έως το τέλος του 2023 από τα προσυμβόλαια. Η Lamda Development εκτός από τις υπάρχουσες οικιστικές αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο σχεδιάζει επίσης οικιστικές αναπτύξεις σε άλλα σημεία της έκτασης οι τιμές των οποίων θα είναι προσεγγίσιμες και από μεσαίες εισοδηματικές τάξεις καθώς θα είναι ανάλογες των τιμών στα Νότια Προάστια.

Lamda Development: Το επενδυτικό όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας – Έσοδα 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023
Lamda Development: Το επενδυτικό όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας – Έσοδα 450 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023 21

Αναφορικά με τα ξενοδοχειακά σχέδια στο Ελληνικό όπως επισημάνθηκε στα τέλη Νοεμβρίου ανακοινώνεται ο operator του ενός από τα δύο ξενοδοχεία που θα αναπτύξει η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με τη Lamda, όπως και το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα αναλάβει το σχεδιασμό του ξενοδοχείου δυτικά της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Έμφαση στην ανακύκλωση και στην κυκλική οικονομία

Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της Lamda, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια των κατεδαφίσεων στην κυκλική οικονομία, δηλαδή στην αξιοποίηση υλικών. Οι κατεδαφίσεις έγιναν και γίνονται μετά από μια σειρά μελετών που προβλέπουν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό και την αξιοποίηση υλικών, μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και μάλιστα εντός του εργοταξίου κατά ένα μεγάλο μέρος, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επίσης θα γίνει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για εξοικονόμηση νερού. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων η ΕΥΔΑΠ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης με τη Lamda Development SA, που αφορά στην ύδρευση, αποχέτευση και εγκατάσταση παραγωγής ανακυκλωμένου νερού, καθώς και δικτύου αστικής και περιαστικής διανομής ανακυκλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.