Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις

    Νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις

    Τι προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις κυρώσεις από την εφορία.

    Νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η νέα απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποσκοπεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των φορολογικών ελέγχων και των κυρώσεων.


    Η τροποποίηση αυτή έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των φορολογικών ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη φορολογική νομοθεσία. Επιπλέον, αποσκοπεί στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της διαφάνειας των φορολογικών διαδικασιών.

    Η απόφαση καθορίζει ότι η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών παραστατικών, καθώς και η μη διαβίβαση στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), θα επιφέρουν άμεσες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, εάν η αξία των αγαθών ή υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης για 48 ώρες.

    Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θα ενημερώνουν άμεσα τους Προϊστάμενους των υπηρεσιών τους για την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και την έκδοση της σχετικής πράξης. Επιπλέον, οι προϊστάμενοι της εφοιρίας και των υπηρεσιών φορολογικής εξυπηρέτησης θα συνεργάζονται στενά για την εφαρμογή των διατάξεων.

    Η ειδική εντολή ελέγχου για την αναστολή λειτουργίας θα εκδίδεται με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ από τον προϊστάμενο της εφορίας ή της υπηρεσίας Φορολογικής Εξυπηρέτησης, ανάλογα με τη χωρική αρμοδιότητα.


    Σε περιπτώσεις όπου η άμεση εφαρμογή του μέτρου δεν είναι δυνατή, ο χρόνος έναρξης της αναστολής θα επανακαθορίζεται σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης. Οι προϊστάμενοι της εφορίας ή της υπηρεσίας Φορολογικής Εξυπηρέτησης θα κοινοποιούν τις πράξεις αναστολής στην οικεία Αστυνομική Αρχή.

    Η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την αναστολή λειτουργίας θα κοινοποιείται στον υπόχρεο και στην οικεία Αστυνομική Αρχή, με συνοδευτική έγγραφη ειδοποίηση για τον ακριβή χρόνο εκτέλεσης της απόφασης.

    Κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας θα επιφέρει επιπλέον αναστολή για 10 ημέρες, με πράξη που θα εκδίδεται από τον προϊστάμενο της εφορίας.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ