Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
More

    Νέο καμπανάκι της ΤτΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

    Νέο καμπανάκι της ΤτΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

    Κατά την περίοδο 2021-2023, η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τους σημαντικούς κινδύνους που προκαλεί η καθυστέρηση των δαπανών που σχετίζονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, αυτή η υστέρηση μπορεί να πλήξει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ενώ περιορίζει και τη δημοσιονομική ώθηση.


    Κατά την περίοδο 2021-2023, η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, φτάνοντας το 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συμβολή των συνολικών επενδύσεων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας να είναι μικρότερη κατά 2,2% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η ΤτΕ σημειώνει ότι μόλις το 45% των συνολικών κονδυλίων των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αξιοποίηση των πόρων του Next Generation EU (NGEU) μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης έως και κατά 1,5% μέχρι το 2026.

    Η επίδραση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για χώρες όπως η Ελλάδα, που επωφελούνται περισσότερο από τα κονδύλια. Ωστόσο, αυτό απαιτεί την έγκαιρη επίτευξη των οροσήμων και στόχων, καθώς και την αποτελεσματική εκτέλεση των δημοσίων δαπανών.

    Οι 3 κίνδυνοι

    Η ΤτΕ επισημαίνει τρεις κύριους κινδύνους λόγω της υποεκτέλεσης των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης:

    • Κίνδυνος μη είσπραξης σημαντικών κονδυλίων μέχρι το 2026, λόγω καθυστερήσεων στην πρόοδο των έργων.
    • Η ανάγκη χρηματοδότησης των προγραμματισμένων έργων από εθνικούς πόρους, με αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.
    • Οι συνεχείς καθυστερήσεις και η οπισθοβαρής κατανομή των δαπανών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σπατάλες και κακοδιαχείριση.

    Η ΤτΕ καταλήγει ότι είναι επιτακτική η επίλυση των εν λόγω προβλημάτων που εμποδίζουν την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδυτικών δράσεων. Μόνο έτσι θα επιταχυνθεί η είσπραξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η εκτέλεση των σχετικών δημοσίων επενδύσεων, προωθώντας την ανάπτυξη και ενισχύοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ