Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες το οποίο συνδέεται συχνά με την εργασία. Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των εργαζομένων θεωρούν τη δουλειά τους ως τον υπ’ αριθμόν ένα στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή τους.
Δεδομένου ότι το άγχος είναι επιζήμιο για την υγεία μας, είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε νέους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι βλαβερές συνέπειες του στρες δεν είναι αναπόφευκτες. Αρκεί να αναθεωρήσουμε την άποψή μας γι’ αυτό και να το κάνουμε φίλο μας…
Μήπως να σκεφτείτε αλλιώς;
Πολλές μελέτες έχουν δείξει το πόσο σημαντική είναι η νοοτροπία μας όσον αφορά την αντίδραση του σώματός μας στο στρες.
Σε μία από αυτές, 30.000 ενήλικες ερωτήθηκαν πόσο άγχος είχαν βιώσει τον τελευταίο χρόνο κι αν θεωρούν πως το άγχος βλάπτει την υγεία. Ύστερα από συνολικά 8 χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα άτομα που βίωναν πολύ άγχος είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Αλλά αυτό το δεδομένο αφορούσε μόνο εκείνους που πίστευαν ότι το άγχος ήταν επιβλαβές για την υγεία τους. Τα άτομα που βίωναν πολύ άγχος αλλά δεν θεωρούσαν πως τους κάνει κακό, δεν ήταν εκτεθειμένα στον ίδιο κίνδυνο, με τους ερευνητές να συμπεραίνουν πως τα 182.000 συνολικά άτομα που πέθαναν πρόωρα, δεν ήταν από το άγχος, αλλά από την πεποίθηση ότι το άγχος απειλεί την υγεία τους.
Είναι στο χέρι σας
Έχουμε δύο επιλογές σκέψης:
Νοοτροπία #1: «Το άγχος είναι επιβλαβές»
Και καταστρέφει την υγεία και τη ζωτικότητά μου, μειώνει την απόδοση και την παραγωγικότητά μου, εμποδίζει τη μάθηση και την ανάπτυξή μου.
Νοοτροπία #2: «Το άγχος είναι δύναμη»
Είναι κάτι φυσιολογικό και μπορώ να το αξιοποιήσω για να ενισχύσω την απόδοση και την παραγωγικότητά μου, να βελτιώσω την υγεία και τη ζωτικότητά μου και να προωθήσω τη μάθηση και την ανάπτυξή μου.
Όταν επιλέγουμε να δούμε την απόκριση του οργανισμού μας στο στρες ως κάτι χρήσιμο τότε αποκτούμε ανθεκτικότητα.
Πώς θα τα καταφέρετε
• Αναγνωρίστε το άγχος όταν το βιώνετε.
• Θυμηθείτε πως είναι μια απάντηση του σώματος σε κάτι που σας ενδιαφέρει.
• Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε την ενέργεια που σας προκαλεί αντί να την σπαταλάτε προσπαθώντας να το διαχειριστείτε.
• Συνδεθείτε με τους γύρω σας και μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα ακόμα κι αν είστε υπό πίεση.
Στον επαγγελματικό χώρο
• Συζητήστε τον φόρτο εργασίας και τις ανησυχίες σας με συναδέλφους και ανώτερα στελέχη.
• Κάντε μια παύση και αναγνωρίστε τα επιτεύγματά σας.
• Θέστε σαφείς και εφικτούς στόχους σε καθημερινή βάση.
• Υιοθετήστε υγιείς τεχνικές διαχείρισης του στρες κάνοντας για παράδειγμα τακτικά διαλείμματα και ζητώντας βοήθεια όποτε τη χρειάζεστε.
Πηγή: VITA