Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξελίξεις με την πληρωμή πριν το Πάσχα- ποιοι μένουν εκτός

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξελίξεις με την πληρωμή πριν το Πάσχα- ποιοι μένουν εκτός

    Στην τελική ευθεία η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα. Ποιοι μένουν εκτός πληρωμής.

    Εκτός πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το Πάσχα, θα μείνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να καταχωρίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ.


    Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει «κλείσει», προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πληρωμή των δικαιούχων πριν το Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί.

    Υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή», επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

    Παρ’ όλο που η σχετική διαδικασία είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 21/2/2024, «υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή», επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.


    Πάντως, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανακοίνωσε θα συνεχίσει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις σχετικές προσβάσεις και να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς παραδόσεις, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Και τούτο γιατί όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «οποιαδήποτε νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις».

    Έρχεται η ώρα για την πληρωμή

    Νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ έως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει στους αγρότες το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων και τα 425 εκατ. ευρώ των οικολογικών σχημάτων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με απόφαση του προέδρου δύναται να πραγματοποιούν τον έλεγχο και την έγκριση της πληρωμής (αναγνώριση και εκκαθάριση) και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατέχουν κωδικό ελεγκτή ανεξαρτήτως της οργανικής μονάδας που υπηρετούν.

    Ο «φάκελος πληρωμής»

    Η έγκριση πληρωμής διενεργείται στο σύνολο της επικράτειας, ή ανά Περιφερειακή Ενότητα ή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και παρτίδα βάσει «φακέλου πληρωμής», ο οποίος περιλαμβάνει κατά περίπτωση:

    τη συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

    την πρώτη και την τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

    τη λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου υπογεγραμμένη από τους ελεγκτές 11

    την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

    την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο των χαρτογραφικών στοιχείων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων.

    την έκθεση ελέγχου με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, μετά την ολοκλήρωση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων των διενεργηθέντων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων.

    την έκθεση ελέγχου ορθού υπολογισμού των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης.

    τη λίστα ελέγχου πληρότητας του φακέλου πληρωμής με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν υπογεγραμμένη τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ