Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πιο εύκολα αγοράζουν σπίτι Γάλλοι, Δανοί και Ρουμάνοι παρά οι Έλληνες

    Πιο εύκολα αγοράζουν σπίτι Γάλλοι, Δανοί και Ρουμάνοι παρά οι Έλληνες

    Στη λίστα με τις πιο προσιτές χώρες στην Ευρώπη για αγορά κατοικίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση, ενώ την πρωτιά έχει η «ακριβή» Δανία.

    Μελέτη συγκρίνει τις τιμές των ακινήτων σε 62 χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – σε σχέση με τον μέσο τοπικό μισθό και παραδόξως μια ευρωπαϊκή που θεωρείται από τις πιο ακριβές σε όλα τα άλλα, είναι η πιο προσιτή στην αγορά κατοικίας. Σε αντίθεση με τη χώρα μας, που καταλαμβάνει την 22η θέση στη σχετική κατάταξη καθώς κάποιος πρέπει να διαθέσει 228 μισθούς για ένα «κεραμίδι». Χωρίς να συνυπολογίζονται τα έξοδα διαβίωσης.


    Σύμφωνα με έκθεση της BestBrokers.com η πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη για αγορά κατοικίας, σε σχέση με το μέσο εισόδημα, είναι η Δανία.

    Η μέση τιμή για ένα ακίνητο 100 τ.μ. ισοδυναμεί με 114 καθαρούς μισθούς στη Δανία, κατατάσσοντας τη χώρα του Βορρά ως την πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη για να αγοράσει κανείς σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, του Numbeo και της TradingEconomics, όπως διαπίστωσε η BestBrokers.

    Εν τω μεταξύ, η Δανία ήταν η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ το 2023 (οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών ήταν 43% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat) με τις μέσες ετήσιες αποδοχές να είναι οι έβδομες υψηλότερες στην Ευρώπη.


    «Δεδομένου ότι οι τιμές και τα εισοδήματα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, η ομάδα της BestBrokers εξέτασε πόσοι μηνιαίοι μισθοί χρειάζονται για την αγορά ενός σπιτιού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει η έκθεση.

    Η κατάταξη διαμορφώθηκε με βάση τις τιμές των κατοικιών, το μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα, τον πληθωρισμό και τα «πραγματικά» επιτόκια ενυπόθηκων δανείων, δηλαδή τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό, σε 62 χώρες του κόσμου.

    Στην Ελλάδα με… 228 μισθούς αγοράζεις σπίτι

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση της σχετικής κατάταξης, με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ρουμανία , η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Εσθονία να είναι πιο προσιτές για αγορά κατοικίας.

    Σύμφωνα με την έκθεση, Ιρλανδία και Σουηδία είναι στη δεύτερη και τη τρίτη θέση, καθώς χρειάζονται 123 και 129 καθαροί μισθοί αντίστοιχα για την αγορά ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με μισθούς 10 ετών.


    Στην Ελλάδα, για μια αντίστοιχη αγορά ακινήτου, θα χρειαζόταν κάποιος 228 μηνιαίους καθαρούς μισθούς!

    Μάλιστα, στον υπολογισμό δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για φαγητό, διαμονή, φροντίδα παιδιών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζεται ένα άτομο.

    Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης βρίσκονται η Τσεχία και η Σλοβακία.


    Στη Σλοβακία ένα σπίτι 100 τ.μ. κοστίζει 297 μέσους μισθούς – εισόδημα 25 ετών. Αν κάποιος αποταμίευε τον μισό μισθό του, θα χρειαζόταν 50 χρόνια για να αποκτήσει ένα σπίτι.

    Στην Τουρκία αγοράζεις σπίτι με μισθούς… 52,5 ετών

    Η πιο προσιτή χώρα στον κόσμο για την αγορά σπιτιού σε συνάρτηση με τον μέσο τοπικό μισθό είναι η Νότια Αφρική, όπου χρειάζονται 71 μισθοί για ένα ακίνητο 100 τ.μ.

    Οι ΗΠΑ είναι δεύτερες στην παγκόσμια κατάταξη. Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων διαφέρουν πολύ από πολιτεία σε πολιτεία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι, στις ΗΠΑ, χρειάζονται 76 μέσοι μηνιαίοι μισθοί για την αγορά σπιτιού. Αυτό ισοδυναμεί μισθούς έξι ετών.

    Στον πάτο της κατάταξης βρίσκεται το Νεπάλ, όπου απαιτούνται 684 μισθοί για την αγορά ενός σπιτιού, ενώ προτελευταία είναι η Τουρκία, όπου κάποιος πρέπει να διαθέσει τους μισθούς 52,5 ετών (631) για να αγοράσει ένα σπίτι.

    Με πληροφορίες από Euronews.com

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ