Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
More

  Πλησίασε τα 95 δολάρια το πετρέλαιο – Ρωσία και Σαουδική Αραβία «ελέγχουν» τις τιμές

  Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+, τα περισσότερα άλλα μέλη της οποίας περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

  Η στενότητα στην αγορά δημιουργείται από τη Σαουδική Αραβία που ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η Ρωσία παρέτεινε επίσης την εθελοντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.

  Το μπρεντ αυξήθηκε κατά 62 σεντς, στα 94,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 72 σεντς, στα 91,49 δολάρια.

  Το μπρεντ και το WTI σημείωσαν άνοδο για τρεις συνεχείς εβδομάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο, και βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξησή τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

  100 δολάρια το βαρέλι

  Η Citi έγινε τη Δευτέρα η τελευταία τράπεζα που προέβλεψε ότι οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι εφέτος για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.

  Όπως ανέφεραν οι αναλυτές, αν και η τεχνική εικόνα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου πάνω και από τα 100 δολάρια το βαρέλι για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, η επιπλέον παραγωγή σημαίνει ότι «οι τιμές των 90 δολαρίων φαίνονται μη βιώσιμες». Προσθέτουν, δε, ότι, σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής, θα μειωθεί η τιμή των βασικών καυσίμων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ.

  Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν νέα παράταση στις μονομερείς περικοπές της προσφοράς τους. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο και μια επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να αφήσει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών το 2024, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

   

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ