Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πώς αντιδρούν οι αγορές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία

    Πώς αντιδρούν οι αγορές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία

    Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, με το ευρώ να υποχωρεί με τους επενδυτές να προεξοφλούν πολιτική αβεβαιότητα.

    Σύμφωνα με τα exit polls, η αριστερά στη Γαλλία φαίνεται να κερδίζει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να εξασφαλίζει όμως την αυτοδυναμία. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατατάσσεται τρίτο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο συνασπισμός του Εμμανουέλ Μακρόν.


    Οι πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP δείχνουν ότι η αριστερή συμμαχία αναμένεται να έχει μεταξύ 180 και 215 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 577 εδρών. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν αναμένεται να κερδίσει 150-180 έδρες, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προβλέπεται να έχει 120-150 έδρες.

    Η είδηση αυτή επηρεάζει την αγορά, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,2% στα 1,081 δολάρια, καθώς τα exit polls δείχνουν κοινοβούλιο μειοψηφίας. Η αβεβαιότητα για την πολιτική σταθερότητα περιορίζει τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, οδηγώντας ενδεχομένως τη χώρα σε δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με διεθνείς οικονομολόγους και αναλυτές.

    Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων μειώθηκε σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική πολιτικού αδιεξόδου. Η Rabobank επισημαίνει ότι το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική κρίση.


    Το Bruegel εκτιμά ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να ακολουθήσει δημοσιονομική εξυγίανση 0,5% έως 0,8% του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης, η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το Transmission Protection Instrument (TPI) για αγορές ομολόγων, αλλά η Γαλλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους όρους του δημοσιονομικού πλαισίου.

    Η Danske Bank προβλέπει 55% πιθανότητες για κατακερματισμένο κοινοβούλιο και κυβέρνηση που θα εξαρτάται από ad-hoc νομοθετική στήριξη, ενώ η Morgan Stanley και η Scope Ratings εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος.

    Το Eurasia Group θεωρεί πιθανό σενάριο το πολιτικό αδιέξοδο, με τον Μακρόν να επιδιώκει σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ