Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Πώς μπορείς να δεις τι δηλώνει στη σύμβαση ο εργοδότης σου, τι ισχύει με τις άδειες

    Πώς μπορείς να δεις τι δηλώνει στη σύμβαση ο εργοδότης σου, τι ισχύει με τις άδειες

    Συμφωνείς σε ένα μισθό με τον εργοδότη σου, έρχεται η πρώτη πληρωμή αλλά έχει ερωτηματικά μέσα σου τόσο για τις ημέρες άδειας που δικαιούσαι όσο και για τι ακριβώς έχει δηλωθεί στην Εργάνη. Πόσα δηλαδή είναι τα καθαρά σου λεφτά και πόσα τα μεικτά.

    Εδώ και λίγα χρόνια «τρέχει» εφαρμογή του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ όπου με κωδικούς taxisnet μπορείς να βρεις ότι αφορά την σύμβασή σου. Δηλαδή τα καθαρά χρήματα που λαμβάνεις, τα μεικτά χρήματα αλλά και τις κρατήσεις. Η σελίδα https://employees.yeka.gr/(S(xnmk22csd5e2bmfanvad2ov0))/default.aspx είναι ανοιχτή για όλους και μπορείς να βρεις πληροφορίες που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.

    Τι άλλα μπορείτε να βρείτε στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση

    Υποβαλλόμενα έντυπα που αφορούν εργαζομένους

    • Ε3: Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης).
    • Ε4: Πίνακας προσωπικού (Ετήσιος/ Αρχικός/ Ετήσιος Συμπληρωματικός/ Συμπληρωματικός Ωραρίου/ Τροποποιητικός Αποδοχών).
    • Ε5: Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
    • Ε6: Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση).
    • Ε7 Βεβαίωση – Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
    • Ε8: Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.
    • Ε9: Σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας.
    • Ε11: Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας.

    Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται και περιλαμβάνονται στα αποσπάσματα των στοιχείων-εντύπων η ορθότητα, η πληρότητα και η ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στα πεδία των εντύπων καθώς και η τήρηση των διατάξεων σχετικά με την υπογραφή από εργοδότη, λοιπούς κατά περίπτωση υπόχρεους και εργαζόμενο, αποτελούν ευθύνη της επιχείρησης/εργοδότη ή του κατά περίπτωση υπόχρεου προς υποβολή στοιχείων ή των εξουσιοδοτημένων από αυτούς προσώπων που υποβάλλουν τα στοιχεία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και των διατάξεων περί απασχόλησης.


    Η επιχείρηση/εργοδότη είναι υπεύθυνος για ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλει και οποιαδήποτε ζημία άμεση ή έμμεση, θετική ή αποθετική) προέρχεται από υποβολή ανακριβών στοιχείων βαρύνει την επιχείρηση/εργοδότη και σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

    Η πλατφόρμα myergani.gov.gr είναι μια νέα υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά στους εργαζόμενους.

    Στόχος της νέας αυτής υπηρεσίας είναι να διατίθενται στους εργαζομένους τα στοιχεία* που δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ οι εργοδότες και τους αφορούν. Επιπλέον διατίθενται στοιχεία από δράσεις ενίσχυσης πληγέντων από την υγειονομική κρίση (π.χ. Αναστολές, πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κ.ά.), φυσικές καταστροφές κ.λπ.


    Η αναζήτηση των πληροφοριών της πλατφόρμας γίνεται μέσα από 3 βασικές επιλογές:

    Με την επιλογή Οι εργοδότες μου μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες που έχετε απασχοληθεί (εφόσον έχουν δηλωθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ). Επίσης μπορείτε να δείτε τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε εργασιακής σχέσης όπως έχουν καταγραφεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών.

    Με την επιλογή Δηλώσεις μπορείτε να αναζητήσετε όλες τις δηλώσεις (έντυπα) που έχουν υποβληθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τους εργοδότες ταξινομημένες στις παρακάτω κατηγορίες:

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ